2024. május 9., csütörtök
EURÓPAI JÁTÉKOK

Harmadik nap, három magyar érem

Dobogós a Holpert–Dragosavljević kettős

A magyar küldöttség megszerezte első érmeit a lengyelországi Európai Játékokon: a Pekler Zalán és Mészáros Eszter alkotta duó megnyerte a légpuskások vegyescsapat-versenyét, ezüstérmesként végzett a férfi strandkézilabda-válogatott, valamint harmadik lett 500 méteren a Bragato Giada, Nagy Bianka kenus kettős. Az alapversenyt 631,6 körös eredménnyel megnyerő Pekler és Mészáros az aranymérkőzésen sima, 17:7 arányú győzelmet aratott a spanyol Jesus Oviedo Berenguer, Paula Grande Martinez párosa felett. A strandkézilabda-csapat Eb-címvédőként érkezett a krakkói eseményere, a döntőig ezúttal is magabiztosan menetelt, a fináléban azonban a szétlövés során 2:1-re kikapott Spanyolországtól. A döntőket követően a Bragato, Nagy kenu kettes is csalódottan nyilatkozott, a harmadik helynél jobbra számítottak.

Elégedett lehet viszont az atlétikaválogatott, amely magabiztos fölénnyel nyerte meg a csapat-Európa-bajnokság másodosztályát, és feljutott a 16 csapatos első osztályba. Az utolsó versenynapon egyetlen dobogós helyezést csíptek meg a magyarok, Sulyán Alexa 200 méteren 23,25 másodperccel lett harmadik. A másodosztályból az első három helyezett jutott be az első divízióba, a magyarok 23 pontos előnnyel zártak az élen (1. Magyarország 444,5, 2. Ukrajna 421,5, 3. Litvánia 359,5 pont).

Dragosavljević és Holpert az éremszerzés pillanatában

Dragosavljević és Holpert az éremszerzés pillanatában

A szerb atlétáknak jól sikerült a zárónap, többek között két első – Milica Gardašević (távolugrás, 6,82 m) és Elzan Bibić (5000 m, 13:53,95 p) –, egy második – Slavko Stević (magasugrás, 2,24 m) – és három harmadik – Armin Sinančević (súlylökés, 20,42 m), Angelina Topić (magasugrás, 1,91 m) és a 4×400 mix váltó – helyet szereztek, összesen 307 pontot gyűjtöttek, ami a 7. hely megszerzéséhez volt elegendő. A könyökét fájlaló Világos Adriana 58,93 méterrel negyedik lett a női gerelyhajítók mezőnyében.

A szerb csapat sem zárta érem nélkül a kajakosok versenyét, Holpert Ervin és Marko Dragosavljević a harmadik helyen végzett a kettesek 500 méteres versenyében. A szerbiai kajakosoknak öt év után ez az első Eb-érmük (a krakkói esemény egyben sportági Európa-bajnokság is), Dragosavljević eddig is kétszeres Európa-bajnoknak mondhatta magát (K1 200 m), ugyanakkor ez az első érme olimpiai versenyszámban. Holpertnek ez a harmadik Eb-bronza, korábban 2012-ben és 2017-ben állhatott fel a dobogóra, előbb a K4 1000-es, majd a K2 500-as csapathajó tagjaként.

Nyitókép: Dragosavljević és Holpert az éremszerzés pillanatában