2024. május 15., szerda
DAKAR-RALI

Kiesés az összekötőn

A szombati, rijádi pihenőnap sem múlt el eseménytelenül a Dakar-ralin, legalábbis az üzengetéseket illetően. Ismét középpontba került a verseny előtti napokban Dzsiddában történt robbanás, aminek nyomán egy szervizkamion francia sofőrje, Philippe Boutron súlyos lábsérüléseket szenvedett. A francia terrorelhárítási szervezet ugyanis terrortámadás gyanújával nyomozást indított az ügyben, Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter pedig ennek fényében azt mondta, a legbölcsebb döntés a Dakar lefújása lenne. David Castera versenyigazgató azonban kijelentette, nincs ilyen terv a szervezők részéről, elvégre a nyomozás még nem hozott eredményt.

Ami a versenyzést illeti, a féltávhoz 50 perces előnnyel érkező Nasszer al-Attijah elégedetten nyugtázta az autós mezőnyben idénre meghozott szabályváltozások hatását, elmondása szerint a négykerék-meghajtású Toyota Hilux az elmúlt években technikai hátrányban volt a kisebb buggykkal, például a Minivel szemben, idén azonban már mind azonos gumikat használhatnak. Igen ám, eközben viszont Carlos Sainz abbéli kritikájának adott hangot, hogy az Audival ők hátrányban vannak, hiszen az elektromos autójuk súlytöbbletét semmilyen engedménnyel nem kompenzálták.

Továbbra is beszédtéma maradt a verseny legelső szakasza, a katari ugyanis ott alapozta meg előnyét, miközben több riválisa is időt vesztett egy félreérthető ellenőrzési pont megtalálásával. Sokan kritizálják emiatt a szervezőket, az Audinál pedig még arra is céloztak, hogy Al-Attijah „valahogy” többet tudott a szakaszról, mint a többiek, de a háromszoros Dakar-győztes ezt annyival söpörte le, hogy ő egész évben terepralizik, míg sokan csak erre a versenyre jönnek el.

Ilyen felvezetéssel érkezett el vasárnap az Al-Davadimi felé tartó, 402 kilométeres 7. szakasz, amely már a gyorsasági kezdete előtt hozott drámát a motorosoknál: az összetett harmadik helyén álló Daniel Sanders indult útnak elsőként, de rejtélyes módon már az összekötőszakaszon balesetet szenvedett, bal karjának sérülése miatt kórházba szállították, így kiesett a versenyből. A szakaszt így a KTM által tulajdonolt GasGas egyetlen talpon maradt versenyzője, Sam Sunderland nyitotta, de a győztes José Cornejónál 25 perccel lassabban ért be a célba, majd „kaszinóhoz” hasonlította a tájékozódást a szakaszon, ahol az esőzések minden nyomvonalat elmostak. A második nap óta az összetett élén álló brit ezzel elveszítette a vezetést, de hibájára nem a szintén sok időt bukó Mattias Walkner csapott le, hanem Adrien van Beveren került az élre, pedig még egyetlen szakaszt sem zárt az első három között. A szerelő nélküli kategóriában versenyző Saghmeister Gábor és Gyenes Emánuel kihasználták a pihenőnapot a motorjuk átfogóbb szervizelésére, ezt követően vasárnap a szerbiai versenyző a 121., a romániai pedig a 37. helyen ért célba. Gyenes ezzel továbbra is őrzi 5. pozícióját a ralit segítség nélkül teljesítők között.

Az autóknál Sébastien Loeb jelezte, hogy nem adta fel Al-Attijah üldözését, a szakasz megnyerésével öt és fél percet faragott hátrányából. Újabb fordulat jött a magára a figyelmet eddig elsősorban motorosok elütésével felhívó Giniel de Villiers ügyében, a Toyota által kezdeményezett vizsgálat után ugyanis kiderült, hogy nem ő, hanem a versenytársak pozícióját jelző GPS-rendszer volt hibás az autójában a második incidens során, így végül visszavonták a rá kirótt ötórás büntetést. Azokat a halálos fenyegetéseket azonban már semmi nem csinálhatja vissza, amikkel elmondása szerint a közösségi oldalain kellett szembesülnie a dél-afrikainak a történtek miatt. Az eddigi mind a 18 Dakarján célba érő De Villiers ezzel visszaugrott a tabella negyedik helyére, vasárnap azonban műszaki hiba miatt megállt, és csak a csapattárs Henk Lategan segítségével, egy óra veszteséggel tudott továbbmenni.

Eredmények, 7. szakasz, motor: 1. José Cornejo (chilei, Honda) 3:28:46, 2. Kevin Benavides (argentin, KTM) +0:44, 3. Joan Barreda Bort (spanyol, Honda) +2:51. Az összetett: Adrien van Beveren (francia, Yamaha) 23:45:02, 2. Matthias Walkner (osztrák, KTM) +5:12, 3. K. Benavides +5:23.
Quad: 1. Marcelo Medeiros (brazil) 4:17:18, 2. Alexandre Giroud (francia) +3:07, 3. Pablo Copetti (amerikai) +16:36. Az összetett: 1. Giroud 29:38:54, 2. Copetti +18:21, 3. Alekszandr Makszimov (orosz) +52:39 perc (mind Yamaha).
Autó: 1. Sébastien Loeb (francia, Prodrive) 3:09:32, 2. Nasszer al-Attijah (katari, Toyota) +5:26, 3. Carlos Sainz (spanyol, Audi) +7:43. Az összetett: 1. Al-Attijah 23:52:22, 2. Loeb +44:59, 3. Jazid al-Radzshi (szaúdi, Toyota) +53:31 perc.
Kamion: 1. Anton Sibalov (orosz, Kamaz) 3:33:17, 2. Eduard Nyikolajev (orosz, Kamaz) +1:37, 3. Martin van den Brink (holland, Iveco) +4:25. Az összetett: 1. Dmitrij Szotnyikov (orosz, Kamaz) 26:05:54, 2. Nyikolajev +5:14, 3. Sibalov +31:25.