2024. május 9., csütörtök
A SZERBIAI OLIMPIAI BIZOTTSÁG VÁLASZTÁSÁBAN:

Világos Adriana Szerbia legjobb fiatal sportolója

A hagyományokhoz hűen a Szerbiai Olimpiai Bizottság idén is kiválasztotta és díjazta az ország azon sportolóit, akik a legkimagaslóbb teljesítményt nyújtották a 2021-es szezonban. A Belgrádban zajló eseményen hét díjat osztottak ki, köztük a legjobb férfi és női egyéni sportolónak, férfi- és női csapatnak, fiatal sportolónak és edzőnek járó kitüntetést, valamint a legjobb sportmunkásnak járó életműdíjat. Utóbbival prof. dr. Dragan Radovanović, az olimpikonokkal dolgozó nagy hírű sebész tevékenységét ismerték el.

Talán a férfiak mezőnyében volt a legbizonytalanabb, hogy kire esik a választás, és végül Filip Filipović, az olimpiát nyerő vízilabda-válogatott kapitánya lett a befutó a zsűri számára. Az eredmény talán kissé még meglepőnek is mondható annak fényében, hogy a másik nagy esélyes, Novak Đoković eddigi legsikeresebb Grand Slam-szezonján van túl, s egyetlen mérkőzésen múlt, hogy mind a négy nagy tornát megnyerve történelmet írjon. Az Olimpiakosszal a BL-ben is jól álló Filipović mellett a válogatott kapusát, Branislav Mitrovićot is jelölték, ahogy az olimpiai érmes sportlövő Damir Mikecet és Milenko Sebićet, a cselgáncsozó Aleksandar Kukoljt, valamint két honosított sportolót, a birkózó Zurabi Datunasvilit és az ökölvívó Vladimir Mironcsikovot.

A női kategóriában egy új sport került rivaldafénybe az olimpiai programban vendégszereplést tevő karate révén, amelynek bizony egyik legdominánsabb alakja egy szerb: Jovana Preković ebben a naptári évben az Eb-n, a vb-n és Tokióban is aranyérmet szerzett a 61 kilogrammosok között, így nem is fért kétség ahhoz, hogy ő kapja a díjat, olyan kiválóságokat maga mögé utasítva a szavazáson, mint a tekvandós Milica Mandić és Tijana Bogdanović, a röplabdázó Tijana Bošković, a Gyémánt Ligát megnyerő Ivana Španović, a kosárlabda-karrierjét lezáró Sonja Vasić vagy a sportmászás világbajnoki érmese, Staša Gejo.

A legjobb férficsapat nem meglepő módon a vízilabda-válogatott, míg a legjobb női az olimpiai bronzérmes röplabda-válogatott lett. A tekvandós sikerek végül azáltal kaptak elismerést, hogy a tokiói érmes lányokat felkészítő Dragan Jovićot választották az év edzőjének.
Aki pedig követte Világos Adriana kishegyesi gerelyhajítónk idei remeklését, annak kétsége sem lehetett afelől, hogy az U20-as világbajnok, U18-as világcsúcstartó lesz az, aki az év legjobb fiatal szerbiai sportolójának járó elismerést veheti át. „Számomra ez egy nagyon nagy megtiszteltetés” – írta szerényen az esemény után Adriana, aki egy sor regionális és európai szintű kitüntetést vehetett már át az elmúlt hónapokban.

A díjazottak, balról az ötödik Világos Adriana (Fotó: Beta)

A díjazottak, balról az ötödik Világos Adriana (Fotó: Beta)