2024. július 27., szombat
EVEZÉS

Szabadkai olimpiai kvóta Luzernben

A szabadkai Mačković Martin és az orosz származású, de már szerb színekben versenyző Nikolaj Pimenov alkotta evezőpáros párizsi kvótát szerzett a luzerni olimpiai világselejetezős regattán. A szerbiai duó az Egyesült Államok egysége mögött a második helyen, 6:26,47 perces időeredménnyel ért célba a kormányos nélküli kétpárevezősök versenyszámában, ám az ezüstérem is ötkarikás indulási jogot ér. A Mačković–Pimenov egység még nagyon friss, ugyan mindketten a belgárdi Partizant erősítik, ám Martin korábban rendszeresen Miloš Vasićtyal ült egy hajóban, ő azonban egy sajnálatos sérülés miatt kényszerpihenőt tart. Mačković és Pimenov a szegedi európai kvalifikáción egyesben még egymás ellen versenyzett, ott Nikolaj fölényesen szerzett kvótát.

A duó ezt követően állt össze és határozta el, hogy együtt is szerencsét próbálnak. A hazai szakági szövetség korábbi határozata szerint nem is ők, hanem egy másik egység szerepelt volna Luzerben, az utolsó pillanatban azonban megkapták az indulási engedélyt.
Szerbia válogatottja összesen három párizsi kvótával rendelkezik, a fiúkon kívül még Jovana Arsić lehet ott az olimpián.