2024. május 8., szerda
KERÉKPÁROZÁS

Jonas más ligában

Két fontos tavaszi körversennyel folytatódott az országúti kerékpáros szezon az elmúlt héten, és az olaszországi Tirreno–Adriatico hozott egyértelműbb győztest. A hét Juan Ayuso bravúros egyéni időfutam-győzelmével kezdődött, majd Jasper Philipsen, Phil Bauhaus és Jonathan Milan egy-egy sprintsikerével folytatódott. A komoly hegyeket felvonultató ötödik szakasz bizonyult az első vízválasztónak, amelyen a Tour de France-címvédő Jonas Vingegaard jelentős, perc fölötti előnnyel érkezett célba minden rivális előtt, így magára öltötte az éllovasnak járó kék trikót, amit a szombati hegyi befutós duplázásán további fél perccel eltávolított a többiektől. vasárnap már nem volt műsoron az összetett versengés, a mezőnyhajrában Milan másodszor ünnepelhetett.

Az olaszországi viadallal párhuzamosan Franciaországban a Párizs–Nizza futott, amely nagy meglepetéssel ért véget. Olav Kooij és Arvid de Kleijn sprintgyőzelme után az UAE nyert csapatidőfutamot, majd az első hegyi befutón Santiago Buitrago bizonyult a legerősebbnek. Ezután Kooij duplázott, majd egy több emelkedőt hozó etapon Mattias Skjelmose nyert, míg a sárgát a vele együtt megérkező Brandon McNulty vette fel az ugyancsak az első trióban befutó Matteo Jorgenson előtt. Szombaton Alekszandr Vlaszov egyedül ért célba hegyi befutón, de korábban összeszedett hátránya miatt keveset kapaszkodott fel, Jorgenson viszont időt adott McNultynak, vasárnap pedig már meg is fordította az állást a saját javára. Végül már nem is honfitársa, hanem az előzetesen kiemelt favorit Remco Evenepoel bizonyult legnagyobb ellenfelének, de a belga nem tudta leszakítani magáról a nyakas amerikait, csupán a szakaszt húzta be a kétfős sprintben Jorgenson előtt.

Párizs–Nizza, az összetett végeredménye (8 szakasz): Matteo Jorgenson 27:50:23 óra, Remco Evenepoel +30 mp, Brandon McNulty +1:47, Mattias Skjelmose +2:22, Alekszandr Vlaszov +2:57 perc stb. Tirreno–Adriatico, az összetett végeredménye (7 szakasz): Jonas Vingegaard 26:22:23 óra, Juan Ayuso +1:24, Jai Hindley +1:52, Isaac del Toro +2:20, Ben O’Connor +2:24 perc stb.

Nyitókép: Újra folyik a pezsgő: Vingegaard az O Gran Camiño után idei második szakaszversenyét is fölényesen megnyerte (Fotó: Beta/AP)