2024. május 9., csütörtök
KERÉKPÁROZÁS

A fehér földbe döngölt mezőny

Az országúti kerékpározás hőskorát idéző teljesítményt láthattak a nézők a szombati Strade Bianche egynaposon, amely kevesebb mint két évtizede, csupán 2007 óta része a versenynaptárnak, de emblematikus, fehér murvás szektorai és szemet gyönyörködtető tájai, na meg persze izgalmai miatt máris a sportág legnagyobb, legendás klasszikusai között tartják számon, amelynek megnyerése az idény kiemelkedő trófeái közé tartozik.

Aki pedig még emlékezetesebbé tette a szombati kiírást, az – az előző nap, illetve a verseny közben is leeredő eső mellett – természetesen a saját szezonnyitóján rajthoz álló Tadej Pogačar volt, aki a viadal egyik legnehezebb földutas részén, 81 (!) kilométerrel a cél előtt robbantott a főcsoportból, majd emberfeletti tempót diktálva kezdett távolodni mindenkitől. A szlovén zseniális támadása minden várakozást felülmúlt, hiszen két órán keresztül szinte végig erősebb iramot tekert egyedül egészen Siena főteréig, mint az üldözők összedolgozva, így az is hamar világossá vált, hogy utóbbiak reális célja a dobogó alsóbb fokai lehetnek, amit végül a lett Toms Skujiņš és a belga Maxim van Gils szerzett meg. Az előző két kiírást 4., illetve 5. helyen záró Valter Attilának ezúttal nem volt túl jó napja, de a magyar bajnok így is majdnem végig a főcsoporttal haladt, és az előkelő 19. helyet szerezte meg. Fetter Erik nem fejezte be a versenyt.

Egy másik magyar kiválóság, Dina Márton egy 9. és egy 3. helyet hozott a rodoszi kétnaposon, az összetettben a 4. helyet szerezte meg.

Végeredmény, Strade Bianche (Siena–Siena, 215 km): Tadej Pogačar 5:19:45 óra, Toms Skujiņš +2:44, Maxim van Gils +2:47, Thomas Pidcock +3:50, Matej Mohorič +4:26 perc stb. Párizs–Nizza, 1. szakasz (Les Mureaux–Les Mureaux, 157,7 km): Olav Kooij 3:36:28 óra, Mads Pedersen, Laurence Pithie, Nils Eekhoff, Madis Mihkels a. i. stb. Le Samyn (Quaregnon–Dour, 204,3 km): Laurenz Rex 4:38:40 óra, António Morgado, Jenthe Biermans, Rasmus Tiller, Timo Kielich a. i. stb. Trofeo Laigueglia (Laigueglia–Laigueglia, 202 km): Lenny Martinez 5:11:10 óra, Andrea Vendrame +29 mp, Juan Ayuso, Christian Scaroni, Jan Christen a. i. stb. Grand Prix Criquielion (Ath–Lessines, 200 km): Alec Segaert 4:40:27 óra, Pavel Bittner, Biermans a. i. stb. Grote Prijs Jean-Pierre Monseré (Ichtegem–Roeselare, 200,6 km): Jarne van de Paar 4:54:39 óra, Timothy Dupont, David Dekker a. i. stb.

 

Nyitókép: Pogačar brutális erőfölényt képviselt minden riválisával szemben (Fotó: Beta/AP)