2024. május 9., csütörtök
ATLÉTIKA – FEDETT PÁLYÁS VB

Topić az aduász

Péntektől vasárnapig Glasgow ad otthont a 19. fedett pályás világbajnokságnak, amelyen több mint 130 ország mintegy 650 atlétája indul, és összesen 26 számban hirdetnek bajnokot.

A magyar válogatott tíz, a szerb pedig négy versenyzővel utazik Skóciába. Utóbbi csapat számbelileg szerényebb ugyan, ám az idei eredmények alapján a szerbek vághatnak neki vérmesebb reményekkel a viadalnak. A válogatottban ott lesz a szezon eleje óta remek formában versenyző, a 2022-es müncheni Európa-bajnokság bronzérmese, Angelina Topić.

A mindössze 18 éves magasugró már az idény eleji versenyeken is kecsegtető ugrásokat mutatott be, többször megdöntötte a fedett pályás országos csúcsot, s ha kijön neki a lépés, akkor akár érmet is szerezhet. Ivana Spanović már korábban bejelentette, hogy Párizsra összpontosít, távollétében az aranyfokozatú sorozat friss bajnoka, Milica Gardašević okozhat meglepetést távolugrásban.

A magyarok közül leginkább futók végezhetnek előkelő helyen, Takács Boglárka, Kozák Luca és Kerekes Gréta is jó formát mutatott eddig, ám ezekben a számokban – 60 m és 60 m gát – annyira sűrű a mezőny, hogy éremszerzésben aligha reménykedhet a küldöttség. Számukra az egyéni legjobb lehet az elsődleges cél.

A mezőny minden bizonnyal sokszínű lesz, hiszen a fedett pályás idény már eddig is több világcsúcsot hozott, nem szabad viszont elfelejteni, hogy sokaknak nem a vb, inkább a tavaszi és nyári idény a prioritás. Idén lesz még szabadtéri Eb és olimpia is, épp ebből kifolyólag érdekes versenyekre számíthatunk, akár az eddig háttérbe szorulók is megcsíphetnek egy-egy dobogós helyezést. Ha a sztárok engedik, hiszen belőlük így sem lesz hiány Glasgow-ban – 20 aktuális világbajnok, 7 tokiói és 18 belgrádi aranyérmes indul a viadalon.

A szerb vb-keret: Elzan Bibić (1500 m), Milica Emini (60 m gát), Angelina Topić (magasugrás), Milica Gardačević (távolugrás).
A magyar vb-keret: Molnár Attila (400 m), Vindics Balázs (800 m), Szeles Bálint (60 m gát), Takács Boglárka (60 m), Kéri Bianka (800 m), Kerekes Gréta (60 m gát), Kozák Luca (60 m gát), Bánhidi-Farkas Petra (távolugrás), Lesti Diána (távolugrás), Szűcs Szabina (ötpróba).

MÉG NINCS TINIVILÁGCSÚCS
Minden idők legjobb eredménye marad, de nem hitelesíthető világcsúcsként a kanadai Christopher Morales Williams férfi 400 méteren futott fedett pályás rekordja. Az Egyesült Államok Atlétika- és Mezeifutó-edzőinek Szövetsége (USTFCCCA) a közösségi oldalán tudatta, hogy a mindössze 19 éves sprinter szombati ideje azért nem lesz ratifikálható, mert problémák voltak a rajtgépekkel az Arkansas állambeli Fayettville-ben rendezett amerikai egyetemi régiós (délkeleti) bajnokságon.

A Georgia Egyetem futója szombaton 44,49 másodperccel nyerte meg a kétkörös távot, ami három századdal jobb minden idők eddigi legjobbjánál, az amerikai Michael Norman 2018-ban elért eredményénél. A nemzetközi szövetség honlapja szerint azonban a világcsúcs nem Normané, hanem a szintén amerikai Kerron Clementé, aki 2005 óta tartja a rekordot 44,57-tel. A USTFCCCA bejegyzésében azt is hangsúlyozta, hogy a verseny után Williamstől vettek mintát a doppingvizsgálathoz, így az nem akadályozta volna az idő világcsúccsá hitelesítését.