2024. május 9., csütörtök
VÍZILABDA VB

A magyar lányok döntőt játszhatnak Dohában!

A magyar női vízilabda-válogatott ötméteresekkel 13:11-re legyőzte Görögországot a dohai világbajnokság elődöntőjében és bejutott a fináléba!

A görögök jobban kezdték a találkozót, hamar kétgólos előnyt szereztek, ám a magyaroknak még az első negyedben sikerült ledolgozni a hátrányt (3:3). A második nyolc percet Parkes Rebecca találata nyitotta, a rivális azonban rendezte sorait és egalizált, majd újra érvényesítette akaratát. Keszthelyi Ritáék jobbára meddő támadásokat vezettek, a görögök viszont jól játszották meg a fórjaikat, tíz és fél perc után kétgólos vezetéshez jutottak. A Mihók Attila és Cseh Sándor vezette gárda huszáros hajrát produkált a nagyszünet előtt, Parkes előnyből szépített, majd Garda Krisztina akciógóljával 6:6-os állás mellett cseréltek térfelet a csapatok.

A gólszegény harmadik negyedben egy-egy találat született, Ninu Eirini a játékrész elején juttatta minimális előnyhöz csapatát, amit Szilágyi Dorottya a hajrában semlegesített, így 7:7-ről kezdődött az utolsó etap. A záró játékrészre összeállt a magyar védelem, Szilágyi újabb góljával néhány pillanatra megszerezte a vezetést a gárda, ám játékosokon kívül a kínai játékvezető is mindent megtett a görög sikerért – Elefteriadu természetesen fórból egyenlített, majd Miriokefalitaki találatával már a rivális vezetett. 39 másodperccel a vége előtt Gurisattiék az egyenlítésért támadtak, Mihók időt kért, Leimeter Dóra pedig a rosszkéz szélről ötméterespárbajra mentette a találkozót.

A büntetők során a magyarok jobban bírták a nyomást és négy értékesített kísérlettel bejutottak a döntőbe, ahol az Egyesült Államokkal játszanak.

Eredmények, elődöntő: Egyesült Államok–Spanyolország 11:9, Magyarország–Görögország 9:9 – ötméteresekkel: 13:11.

Nyitókép: A magyar lányok jobban bírták a nyomást (Fotó: MTI)