2024. május 15., szerda
46. DAKAR-RALI

Sainz újra a trónon

Az autósok mezőnyében Carlos Sainz, az Audi spanyol versenyzője nyerte meg a Szaúd-Arábiában pénteken véget ért 46. Dakar-ralit. A 61 éves Sainznak ez karrierje során a negyedik diadala (2010, 2018, 2020) a világ legnehezebbnek tartott tereprali-viadalán, s ezzel az Audi lett az első gyártó, amelynek hibrid-elektromos hajtású járművel sikerült megnyernie a Dakart.

Sainz legfőbb riválisává a verseny második hetében a kilencszeres rali-vb-győztes francia Sébastian Loeb lépett elő, ő azonban műszaki hiba miatt a csütörtöki gyorsasági szakaszon több mint egy órát vesztegelt, így nem maradt esélye utolérni spanyol riválisát, habár megnyerte az utolsó szakaszt. Számára vigasz, hogy végül mégis felállhatott a dobogóra.

A motorosoknál pályafutása második Dakar-sikerét aratta az amerikai Ricky Brabec. A Hondával versenyző 32 éves motoros 2020 után diadalmaskodott ismét. Brabec a pénteki zárószakaszon hetedik lett, de ez is elég volt neki a győzelemhez, legfőbb üldözője, a botswanai Ross Branch ugyanis csak kilencedikként ért célba. A záróetapot a tavaly győztes argentin Kevin Benavides nyerte meg. A szatmárnémeti Gyenes Emánuel az előkelő 23. helyen végzett, ami élete egyik legjobb teljesítménye a Dakaron.

A kamionosoknál fölényesen nyert a cseh Martin Macík, legyőzve honfitársát, a tapasztalt Aleš Lopraist és a holland Mitchel van den Brinket, a quadosoknál az argentin Manuel Andujar végzett az élen a francia Alexandre Giroud és a szlovák Juraj Varga előtt.

Az összetett végső dobogósai, autósok: 1. Carlos Sainz (spanyol, Audi) 48:15:18 óra, 2. Guillaume de Mevius (belga, Toyota), 3. Sébastian Loeb (francia, Prodrive) 1:25:12 óra hátrány. Motorosok: 1. Ricky Brabec (amerikai, Honda) 51:30:08 óra, 2. Ross Branch (botswanai, Hero) 10:53, 3. Adrien van Beveren (francia, Honda) 12:25 perc hátrány.