2024. május 9., csütörtök
KERÉKPÁROZÁS

Sagan elbúcsúzott az országúttól

Befejezte kerékpáros-pályafutása legnagyobb fejezetét Peter Sagan, a szlovák nagyágyú ugyanis a vasárnapi, franciaországi Tour de Vendée egynaposon – amit kilencedikként zárt – utoljára állt rajthoz országúti versenyen.

A 33 éves Sagan a 2010-es évek elején robbant be a sportág elitjébe, amikor klasszikusokon és körversenyeken is sorra aratni kezdte a győzelmeket, ezekből összesen 121-et gyűjtött a profik világában. A Tour de France-on 2012 és 2019 között 12 szakaszt nyert, ez idő alatt rekordot jelentő hét zöld ponttrikót szerzett – egyedüli kivétel a 2017-es év volt, amikor veszélyes hajrázásért kizárták a versenyből, majd néhány hónappal később a nemzetközi szövetség hivatalosan felülbírálta akkori döntését…

Peter Sagan a 2018-as Párizs–Roubaix-n (Fotó: road.cc)

Peter Sagan a 2018-as Párizs–Roubaix-n (Fotó: road.cc)

A Vuelta a Españán 4, a Giro d’Italián 2 szakaszt nyert, miközben az egynapos viadalokon is sziporkázott. Ezek közül is egyedülálló a zsinórban három világbajnoki címe a mezőnyversenyen 2015-ben, 2016-ban és 2017-ben, amire soha korábban senki nem volt képes, önmagában a három vb-arany is csak további négy embernek jött össze rajta kívül. A kiváló kerékpárkezeléséről is ismert Sagan fénykorában minden síkabb egynapos versenyre topfavoritként érkezett, a monumentumok közül 2016-ban a Flandriai Körversenyt, 2018-ban a Párizs–Roubaix-t nyerte meg, ezenkívül számtalan másik kisebb klasszikuson diadalmaskodott.

A szlovák bejelentése szerint nem hagy még fel a versenyzéssel, hegyikerékpárban folytatja pályafutását, amely szakágban hazáját szeretné képviselni a jövő nyári párizsi olimpián.

Nyitókép: Peter Sagan a 2018-as Párizs–Roubaix-n (Fotó: road.cc)