2024. május 11., szombat
MOTOGP

Rekordszámú futam a jövő szezonban

A gyorsaságimotoros-világbajnokság jogtulajdonosa nyilvánosságra hozta a versenysorozat jövő évi naptárát, melyben a június közepére tervezett Kazah Nagydíj tartalékhelyszíneként a balatonfőkajári Balaton Park Circuit is szerepel.

A motogp.com-on olvasható hír szerint az előzetes versenynaptár rekordot jelentő 22 futamot tartalmaz, az idény március 10-én Katarban kezdődik és november 17-én Valenciában zárul.

Az Almati közelében található Sokol nemzetközi versenypálya jövőre debütálna a gyorsaságimotoros-vb programjában, de az erről szóló szerződést még nem írták alá és az aszfaltcsík homologizációja, azaz engedélyezése is hátravan még. Ha Kazahsztánban bármi miatt akadályokba ütközne a verseny megrendezése, akkor a most nyilvánosságra hozott tervezet szerint a balatonfőkajári pálya „ugrana be” a június 16-ra kiírt viadal helyszíneként. A gyorsaságimotoros-vb, valamint a Superbike-vb hivatalos honlapja múlt hétfőn számolt be arról, hogy a jogtulajdonos Dorna Sports a Magyar Mobilitásfejlesztési Ügynökség Zrt.-vel (Humda) közösen azon dolgozik, hogy a vb-sorozatok visszakerülhessenek Magyarországra. Mint írták, a Dorna és a Humda célja, hogy a Hungaroring, valamint az újonnan megépített Balaton Park Circuit elnyerje a szükséges engedélyeket, azaz a homologizációt, melynek nyomán a Superbike-vb és a MotoGP is visszatérhet majd Magyarországra.

2024-ben a gyorsaságimotoros-vb fennállásának 75. évfordulóját ünneplik majd, és ettől az esztendőtől kezdi meg a versenysorozat az átállást abba az irányba, hogy 100 százalékban fenntartható üzemanyaggal hajtsák a versenygépeket. Ez azt jelenti, hogy 2024-ben az üzemanyag összetételében legalább 40 százalékban kell lennie a nem fosszilis összetevőknek, amelyek a tervek szerint 2027-ben már 100 százalékát teszik majd ki a hajtóanyagnak.

A tervezett versenynaptárban szerepelnek a jól megszokott, tradicionális helyszínek, mint Jerez, Le Mans, Barcelona, Mugello, Assen, Spielberg és Misano. Új helyszín Kazahsztán lehet.

A gyorsaságimotoros-vb tervezett 2024-es naptára:

március 10.: Katari Nagydíj, Doha
március 24.: Portugál Nagydíj, Algarve
április 7.: Argentin Nagydíj, Termas de Rio Hondo
április 14.: az Egyesült Államok Nagydíja, Austin
április 28.: Spanyol Nagydíj, Jerez
május 12.: Francia Nagydíj, Le Mans
május 26.: Katalán Nagydíj, Barcelona
június 2.: Olasz Nagydíj, Mugello
június 16.: Kazah Nagydíj, Almati – tartalékhelyszín: Magyar Nagydíj, Balatonfőkajár
június 30.: Holland Nagydíj, Assen
július 7.: Német Nagydíj, Hohenstein-Ernstthal
augusztus 4.: Brit Nagydíj, Silverstone
augusztus 18.: Osztrák Nagydíj, Spielberg
szeptember 1.: Aragóniai Nagydíj, Alcaniz
szeptember 8.: San Marinó-i Nagydíj, Misano
szeptember 22.: Indiai Nagydíj, Újdelhi
szeptember 29.: Indonéz Nagydíj, Lombok-sziget
október 6.: Japán Nagydíj, Motegi
október 20.: Ausztrál Nagydíj, Phillip Island
október 27.: Thaiföldi Nagydíj, Buriram
november 3.: Malajziai Nagydíj, Sepang
november 17.: Valenciai Nagydíj, Valencia