2024. május 8., szerda
KERÉKPÁROZÁS – ORSZÁGÚTI EB

A francia utolsó erőmorzsája

Parádés izgalmak után dőlt el a hollandiai országúti Európa-bajnokság csúcseseménye, a férfi mezőnyverseny. A 200 kilométeres táv második felében a Vamberg körüli 13,5 kilométeres körön haladtak a bringások, miután a mezőny fokozatosan utolérte a nap ötfős szökését (Joshua Tarling, Stefan Bissegger, Mathias Vacek, Rory Townsend, Norman Vahtra), elkezdődött a rostálódás. Előtte még a szerb bajnok Dušan Rajović is megmutatta magát, de a szlovén Jaka Primožićtyal indított szökése rövid életűnek bizonyult.

A végső, tízfős szelekcióból a francia Christophe Laporte támadott az utolsó körön belül, és a domb utolsó mászásáig megőrzött néhány másodperces előnyéből. A célhoz vezető sprintben viszont már felért a nyakára az Arnaud de Lie által segített Wout van Aert, illetve a holland Olav Kooij, de a nagy hajrások az emelkedős befutó utolsó métereire kifogytak az erejükből, Laporte még képes volt előhúzni valamit az utolsó energiatartalékából.

Laporte a végén is képes volt újítani (Fotó: lavenir.net/JDM)

Laporte a végén is képes volt újítani (Fotó: lavenir.net/JDM)

Eredmények, országúti Eb, junior női mezőnyverseny (Coevorden–Col du VAM, 69 km): Fleur Moors 1:59:46 óra, Federica Venturelli +2, Léane Tabu +7, Titia Ryo +8, Elyne Roussel a. i. stb. Junior férfi mezőnyverseny (Coevorden–Col du VAM, 111 km): Anže Ravbar 2:38:51 óra, Matys Grisel +2 mp, Žak Eržen, Patrick Frydkjær, Thom van der Werff a. i. stb. Női mezőnyverseny (Meppel–Col du VAM, 129,6 km): Mischa Bredewold 3:04:13 óra, Lorena Wiebes +4 mp, Lotte Kopecky a. i., Pfeiffer Georgi +8, Silvia Persico +9 mp stb. Férfi mezőnyverseny (Assen–Col du VAM, 199,8 km): Christophe Laporte 4:15:50 óra, Wout van Aert, Olav Kooij, Arnaud de Lie a. i., Mike Teunissen +8 mp stb.