2024. május 8., szerda
KERÉKPÁROZÁS – VUELTA A ESPAÑA

Remco nem hagyja magát

Heroikus teljesítménnyel írta felül a pénteki megzuhanását Remco Evenepoel. A belga klasszis az összetettből való kiesése másnapján rendezett, kemény hegyi szakaszon belekerült a nap népes szökevénysorába, majd a táv második – kiemelt kategóriás – hegyén ebből a bolyból is támadásba lendült, és csak Romain Bardet tudott megmaradni vele az élen. Evenepoel szinte végig elöl tekert fáradhatatlanul, miközben az előny folyamatosan növekedett, és egyre nyilvánvalóbb lett, hogy a főmezőny nem pályázik a szakaszsikerre, így a belga bajnok elviheti a napot – főleg akkor vált ez biztossá, amikor az utolsó, célhoz vezető kaptatón a francia hegyi specialista is elengedte a nagy iramot, és leszakadt róla. Evenepoel Bardet-nak végül több mint egy percet, az összetett esélyesek csoportjának pedig bő nyolc percet adva diadalmaskodott. Az utolsó kaptatón a főcsoport élén hasznos segítői munkát végzett Valter Attila, a magyar bajnok a 25. helyen ért célba.

Bardet tudott a legtovább Evenepoel kerekén maradni, de az utolsó hegyen ő is leszakadt a belga bajnokról (Fotó: pezccyclingnews.com/cxcling)

Bardet tudott a legtovább Evenepoel kerekén maradni, de az utolsó hegyen ő is leszakadt a belga bajnokról (Fotó: pezccyclingnews.com/cxcling)

Tegnap szintén nagy csoport lógott meg, de a terep sokkal könnyebb volt, a legerősebbnek pedig a portugál veterán Rui Costa bizonyult.

Végeredmény, Vuelta, 14. szakasz (Sauveterre-de-Béarn–Larra-Belagua, 156,2 km): Remco Evenepoel 4:13:38 óra, Romain Bardet +1:12, Lennert van Eetvelt +6:33, Jonathan Castroviejo +6:35, Michael Storer +7:24 perc stb. 15. szakasz (Pamplona–Lekunberri, 158,3 km): Rui Costa 3:30:56 óra, Lennard Kämna Santiago Buitrago a. i., Evenepoel +2 mp, Andreas Kron a. i. stb. Az összetett állása: Sepp Kuss 54:38:42 óra, Primož Roglič +1:37, Jonas Vingegaard +1:44, Juan Ayuso +2:37, Enric Mas +3:06 perc stb.