2024. május 15., szerda
DAKAR-RALI

Ugratás az ismeretlenbe

Bár szerdán csak 114 kilométernyi gyorsaságival kellett megküzdenie a Dakar mezőnyének, hiszen a táv nagyobb részét összekötőszakasz tette ki, kihívásokból így sem volt hiány: a versenyzők megérkeztek Szaúd-Arábia délkeleti csücskébe, a rettegett és a verseny által még soha be nem járt Üres zónába, amely egy érintetlen homokos terület hatalmas dűnékkel, ameddig a szem ellát. A motorosoknál éppen ez a rövid szakasz hozta az eddigi egyik legnagyobb mozgolódást az élmezőnyben: bár Kevin Benavides is csak negyedik lett, de így is több mint hat percet hozott Skyler Howes és Toby Price eddig élen álló kettősén, és megelőzte őket az összetettben.

Az autós mezőnyben Nasszer al-Attijah pontosan azt csinálja, amire nagy előnyének tudatában számítani lehetett: extra kockázatot már nem vállalva rendre pár perccel a napi leggyorsabb mögött jut el a célig, tegnap negyedik lett az ismét győztes Sébastien Loeb mögött. A francia célja reálisan a második hely elcsípése lehet, amit most meglepetésre egy Dakar-újonc, a 32 éves Lucas Moraes birtokol. A brazil képességeit a riválisok már jól ismerik más terepraliversenyekről, ám elmondása szerint a sivatagi homok teljesen új tapasztalat számára – az a Timo Gottschalk ül viszont mellette, aki korábban al-Attijah navigátoraként már győzött is a versenyen. Eközben Carlos Sainz végleg feladta a harcot, miután Audijának legutóbbi sérülését nem tudták időben kijavítani.

Ritkán tud új név betörni az autós élmezőnybe, Lucas Moraes most ezt teszi (Fotó: dakar.com)

Ritkán tud új név betörni az autós élmezőnybe, Lucas Moraes most ezt teszi (Fotó: dakar.com)

Kedd este a szervezők egy sajnálatos esetről adtak hírt, az aznapi szakaszon ugyanis életét vesztette egy olasz néző, aki egy dűne mögött állt, amikor elütötte őt a versenyben lévő egyik jármű, az életét pedig már nem tudták megmenteni. A 45. Dakar-ralin az övé a versenyhez köthető 78. haláleset.

10. szakasz (Harad–Sajbah, 114 km), motorok: 1. Ross Branch (botswanai, Hero) 1:44:00 óra, 2. Andrien van Beveren (francia, Honda) +0:21 perc hátrány, 3. Michael Docherty (dél-afrikai, Husqvarna) +0:30, … 36. Gyenes Emánuel +21:45, … 91. Saghmeister Gábor +2:08:34 stb. Az összetett állása: 1. Kevin Benavides (argentin, KTM) 35:46:06, 2. Skyler Howes (amerikai, Husqvarna) +1:29, 3. Toby Price (ausztrál, KTM) +2:10, … 30. Gyenes +6:29:32, … 90. Saghmeister +33:00:53 stb. Autók: 1. Sébastien Loeb (francia, Prodrive) 1:48:32, 2. Mattias Ekström (svéd, Audi) +3:04, 3. Lucas Moraes (brazil, Toyota) +5:22 stb. Az összetett állása: 1. Nasszer al-Attijah (katari, Toyota) 36:13:37, 2. Moraes +1:21:34, 3. Loeb +1:37:23 stb.

Nyitókép: Ritkán tud új név betörni az autós élmezőnybe, Lucas Moraes most ezt teszi (Fotó: dakar.com)