2024. május 15., szerda
DAKAR-RALI

Peterhansel kiesett

A hét utolsó három napján a mostoha időjárás újabb kihívásokat támasztott a Dakar szervezői elé: a pénteki gyorsasági szakaszt 100 kilométerrel lerövidítették, a szombati és a vasárnapi útvonalat pedig felcserélték egymással, eközben a motorok és a quadok számára törölték is a szombati szakaszt, ők így pihenőt kaptak. Mindezt az váltotta ki, hogy az áradások miatt al-Duvadiminél nem maradt elég idő és hely egy mindenkit befogadni képes tábor felállítására, ami egy nem tervezett maratoni szakasz beiktatását is magával vonta, amelynek során a résztvevők nem vehették igénybe a szerelőcsapatuk segítségét.

Mindezekből a bonyodalmakból már kimaradt a verseny tizennégyszeres győztese, Stéphane Peterhansel, aki az Audi számára drámai pénteki napon befejezte az idei Dakart. Ő és a német márka másik élmenője, Carlos Sainz ugyanannál a dűnénél borultak, de míg a spanyol páros egy kitört kerék hosszas javítása után tovább tudott haladni, Peterhansel és navigátora, Edouard Boulanger ennél is rosszabbul jártak. A pilóta saját beszámolója szerint a zuhanás során pár pillanatra el is ájult a volán mögött, ami alatt navigátora próbálta átvenni a kontrollt az autó felett, Boulanger viszont a landoláskor csigolyatörést szenvedett. A történtek után már biztos, hogy az elektromos Audi második nekifutásra sem fogja megnyerni a Dakart, hiszen a súlyos időbüntetésekkel sújtott Sainzt már csak a 83. helyen jegyzik az összetettben, és a szintén nem problémamentesen haladó Mattias Ekström is csak a 35. Ellenben Nasszer al-Attijah immár kényelmes, több mint egyórás előnyt őriz, ráadásul következő legveszélyesebb üldözője, Jazid al-Radzsi pénteken szintén több órát állt, így a toyotás katarinak a második héten már csak a zűröket kell megúsznia.

Kitört kerék, sérült navigátor – együtt vesztegel a két Audi (Fotó: dakar.com)

Kitört kerék, sérült navigátor – együtt vesztegel a két Audi (Fotó: dakar.com)

Jóval nagyobb a csata a motorosoknál, ahol a hétfői szünnap előtt Skyler Howes őriz hajszálnyi előnyt, az ifjú Mason Klein pedig két pénteki bukás után is versenyben tartotta magát. Még kilenc percen belül áll az első nyolc helyezett, vagyis Howes, Klein, Kevin Benavides, Toby Price, Pablo Quintanilla, Adrien van Beveren, Daniel Sanders és Joan Barreda, valamint négy gyártó, a KTM, a Husqvarna, a Honda és a GasGas harca teljesen nyitott.

A verseny felénél a quadoknál megingathatatlan a címvédés felé haladó Alexandre Giroud előnye, a kamionoknál viszont nagy a küzdelem, hiszen az Aleš Loprais vezette Praga csak két perccel áll a Martin van den Brink által irányított Iveco holland triója előtt. Itt versenyben van még a Kovács Miklós és Darázsi Zsolt nevével fémjelzett egység is.

6. szakasz (Hail–Rijád, 358 km), motorok: 1. Luciano Benavides (argentin, Husqvarna) 3:14:19 óra. Autók: 1. Nasszer al-Attijah (katari, Toyota) 3:13:12 óra. 7. szakasz (Rijád–al-Duvadimi, 333 km), autók: 1. Jazid al-Radzsi (szaúd-arábiai, Toyota) 3:06:23 óra. 8. szakasz (al-Duvadimi–Rijád, 346 km), motorok: 1. Ross Branch (botswanai, Hero) 3:46:18 óra. Autók: 1. Sébastien Loeb (francia, Prodrive) 3:34:24 óra.

Az összetett állása, motorok: 1. Skíler Howes (amerikai, Husqvarna) 30:33:16, 2. Kevin Benavides +1:13, 3. Mason Klein (amerikai, KTM) +1:13, … 34. Gyenes Emánuel +5:44:50, … 94. Saghmeister Gábor +26:58:00 stb. Autók: 1. al-Attijah 31:02:58, 2. Henk Lategan (dél-afrikai, Toyota) +1:03:46, 3. Lucas Moraes (brazil, Toyota) +1:20:22 stb.

Nyitókép: Kitört kerék, sérült navigátor – együtt vesztegel a két Audi (Fotó: dakar.com)