2024. május 15., szerda
DAKAR-RALI

Al-Attijah csalást kiált, Loeb borult

A csütörtöki szakasz előestéjén az FIA által tett bejelentés határozta meg a Dakar autós élmezőnyének beszédtémáját. Az első három versenynap adatainak elemzése után ugyanis az a döntés született, hogy mostantól az Audik – vagyis Stéphane Peterhansel, Carlos Sainz és Mattias Ekström autója – 11 lóerőnyi teljesítménynövelést kapnak. „Micsoda meglepetés, 11 extra lóerőt adtak a fő riválisunknak!!! Köszi, hogy ilyen hamar kinyírtátok a versenyt” – méltatlankodott a szervezők döntése miatt a toyotás Nasszer al-Attijah, bár az üzenetet később törölte közösségi oldaláról. Az elektromos hajtást használó Audi tavalyi beszállása után éppen az élcsapatok kérték közösen az irányító testületet, hogy gondoskodjon az autók teljesítményszintjének egyenlőségéről, mivel az eltérő technológiák nagy különbségeket is teremthetnek.

Panaszkodása ellenére a katari versenyző csütörtökön a Hail körüli újabb hurkon tartott szakaszt is megnyerte két fő audis riválisa előtt, így 22 percre növelte előnyét a sokat látott Peterhansel előtt, aki a szakaszt élete egyik legnehezebbjének nevezte. A dűnék jelentette kihívás legfőbb áldozata Sébastien Loeb lett, aki harcban állt a napi első helyért is, ám 20 kilométerrel a cél előtt felborult Prodrive-jával, az autó talpra állításával és némi szereléssel pedig további 20 percet vesztett. Még nagyobbat bukott a motorral évekig brillírozó, de már autós hölgyversenyző, Laia Sanz, aki számára a folytatás is kérdéses.

Loebék borulása volt a nap eseménye (Fotó: dakar.com)

Loebék borulása volt a nap eseménye (Fotó: dakar.com)

A motorosoknál két Honda csatáját a szakaszgyőzelemért Adrien van Beveren nyerte meg Ignacio Cornejo előtt, az új listavezető viszont Skyler Howes a Husqvarnával, miután Daniel Sanders az élről az összetett nyolcadik helyére csúszott. A kétkerekűeknél viszont szokott módon jóval kisebbek a különbségek, az első kilenc helyezett még húsz percen belül áll. Saghmeister Gábor beszámolója szerint a negyedik szakaszon kétszer is elesett – egyszer egy mögötte érkező autó lökte meg –, és kisebb sérüléseket szerzett ő is, meg a motor is, de megy tovább.

5. szakasz (Hail–Hail, 373 km), motorok: 1. Adrien van Beveren (francia, Honda) 4:27:28 óra, 2. Ignacio Cornejo (chilei, Honda) +0:13 perc hátrány, 3. Mason Klein (amerikai, KTM) +5:13, … 38. Gyenes Emánuel +1:11:04 stb. Az összetett állása: Skyler Howes (amerikai, Husqvarna) 23:21:09, 2. Kevin Benavides (argentin, KTM) +0:44, 3. Klein +1:40, … 35. Gyenes +5:21:24 stb. Autók: 1. Nasszer al-Attijah (katari, Toyota) 4:13:23, 2. Carlos Sainz (spanyol, Audi) +1:57, 3. Stéphane Peterhansel (francia, Audi) +3:44 stb. Az összetett állása: 1. al-Attijah 20:47:36, 2. Peterhansel +22:36, 3. Jazid al-Radzsi (szaúd-arábiai, Toyota) +27:01 stb.

Nyitókép: Loebék borulása volt a nap eseménye (Fotó: dakar.com)