2024. május 15., szerda
DAKAR-RALI

Vihar utáni csend

Kedden a sivatagi égi áldás elmosta a Hailba vezető utat, szerdán viszont már újra száraz terepen teljesítette a mezőny a város körüli hurokban kialakított 425 kilométeres gyorsaságit, és ezúttal a meglepetések száma is alacsonyabb maradt. A motorosoknál így is csak alapos számolgatás után derült ki, hogy ki nyerte meg a szakaszt. Először ugyanis az argentin Ignacio Cornejót hozták ki győztesként, aki, miután megállt az eleső és a lábán megsérült Joaquim Rodrigues mellett az orvosi stáb megérkezéséig, időjóváírást kapott, ám utólag ennek mértékét csökkentették, így a valódi szakaszgyőztes Joan Barreda lett a Hondával. Saghmeister Gábor az előző nap végén a 79. helyen állt a privát indulók rangsorában, és azt mondta, akkora esőt még sohasem tapasztalt a Dakaron, mint amekkorával a táborba vezető hosszú összekötőszakaszon szembesült.

Az autóknál az előző napon sokat vesztők közül Sébastien Loeb első, Carlos Sainz harmadik hellyel vágott vissza, de Nasszer al-Attijah is csak két perccel volt lassabb az élmenőnél, így az összetettben nem történtek komoly mozgolódások. Ezúttal a lesipuskásokat vetették vissza műszaki gondok, így az előző napon leggyorsabb Guerlain Chicherit, Orlando Terranova és Mathieu Serradori is sok időt vesztett, valamint az autóval újonc, idáig az összetett negyedik helyén álló meglepetésember, Simon Vitse szintén visszaesett.

Loeb ugyan szakaszt nyert, de összetettben csak a 28. helyen áll

Loeb ugyan szakaszt nyert, de összetettben csak a 28. helyen áll

4. szakasz (Hail–Hail, 425 km), motorok: 1. Joan Barreda (spanyol, Honda) 4:28:18 óra, Pablo Quintanilla (chilei, Honda) +0:16 perc hátrány, 3. Skyler Howes (amerikai, Husqvarna) +1:05, … 38. Gyenes Emánuel +1:13:26 stb. Az összetett állása: 1. Daniel Sanders (ausztrál, GasGas) 18:40:03, 2. Howes +3:33, 3. Kevin Benavides (argentin, KTM), … 32. Gyenes +3:25:24 stb. Autók: 1. Sébastien Loeb (francia, Prodrive) 4:11:34, 2. Stéphane Peterhansel (francia, Audi) +0:13, 3. Carlos Sainz (spanyol, Audi) +1:50 stb. Az összetett állása: 1. Nasszer al-Attijah (katari, Toyota) 16:34:13, 2. Jazid al-Radzsi (szaúd-arábiai, Toyota) +18:18, 3. Peterhansel +18:52 stb.

Nyitókép: Loeb ugyan szakaszt nyert, de összetettben csak a 28. helyen áll