2024. május 15., szerda
DAKAR-RALI

A kaszkadőr mindent átvészelt

A sivatagi túra harmadik versenynapján továbbvonult a mezőny Szaúd-Arábia gyomrába, ám a 447 kilométerre tervezett mért szakasznak a 377. kilométernél lévő ellenőrzőpontnál véget vetettek a szervezők a Hail környékére lecsapó heves vihar miatt.

Események azonban a rövidített távra is bőven jutottak, a motorosoknál Sam Sunderland után már a második korábbi bajnok adta fel a versenyt egy bukást követően: az első napon leggyorsabb és 2020-ban győztes amerikai Ricky Brabecet nyakfájdalmakkal szállították kórházba. A szakaszt Daniel Sanders nyerte meg, aki a továbbra is stabilan vezető ifjú Mason Klein előtt áll az élen az összetettben. Saghmeister Gábor első napon jelentkezett váltóproblémáját sikerült megoldani: idén már nem a segítség nélküli kategóriában indul, így szerelőjével közösen kicserélték a váltót, és továbbra is versenyben van.

Az autósoknál nagy csapás érte az eddig éllovas Carlos Sainzt, aki navigátorával egy félórás javítási munkára kényszerült a bal hátsó keréknél, majd tájékozódási nehézségek miatt még további húsz percet elbukott. Bár Nasszer al-Attijah sem zárt jó napot, hiszen csak a 13. leggyorsabb lett, de riválisa problémái miatt így is az összetett élére ugrott. Sainz 33 perces lemaradása hozzá képest még nem ledolgozhatatlan, az újabb küzdelmes nap után másfél órás hátrányba került Sébastien Loeb azonban már kevésbé reménykedhet. A keddi szakasz nehézségeivel egy sokoldalú sportoló, a hódeszka-világbajnok, autós kaszkadőr és raliversenyző Guerlain Chicherit tudott a legjobban megküzdeni, aki Prodrive-jával az élen zárta a napot.

Sainzék sok időt vesztettek a szereléssel (Fotó: dakar.com)

Sainzék sok időt vesztettek a szereléssel (Fotó: dakar.com)

3. szakasz (Alula–Hail, 377 km), motorok: 1. Daniel Sanders (ausztrál, GasGas) 4:24:15, 2. Skyler Howes (amerikai, Husqvarna) +6:19 perc hátrány, 3. Mason Klein (amerikai, KTM) +6:59, … 41. Gyenes Emánuel +1:03:09 stb. Az összetett állása: 1. Sanders 14:05:38, 2. Klein +4:04, 3. Kevin Benavides (argentin, KTM) +6:53, … 36. Gyenes +2:18:05 stb.

Autók: 1. Guerlain Chicherit (francia, Prodrive) 3:22:57, 2. Henk Lategan (dél-afrikai, Toyota) +3:26, 3. Orlando Terranova (argentin, Prodrive) +5:04 stb. Az összetett állása: 1. al-Attijah (katari, Toyota) 12:30:33, 2. Jazid al-Radzsi (szaúd-arábiai, Toyota) +13:20, 3. Stéphane Peterhansel (francia, Audi) +20:44 stb.

Nyitókép: Sainzék sok időt vesztettek a szereléssel (Fotó: dakar.com)