2024. május 12., vasárnap
MOTOGP

Búcsúgyőzelem a Suzukinak

A naptár egyik legélvezetesebb pályája a szezon talán legizgalmasabb versenyét hozta a MotoGP-ben, ami Álex Rins meglepetésszerű győzelme mellett a bajnokságban erősen Francesco Bagnaia oldalára döntötte a mérleg nyelvét két fordulóval az idény vége előtt.
A Phillip Island-i Ausztrál Nagydíj hétvégéjének kezdetén még a természet szállította a legfőbb kihívásokat. A csütörtökön a pályára érkező mezőny azzal szembesült, hogy a korábbi viharos idő okozta áradás egyes kanyarokat is beborított, és bár az első edzésre minden felszáradt, ekkor az autentikus állatvilág okozott bonyodalmakat, Aleix Espargaró például kis híján elütött egy előtte átszökdelő törpekengurut.

A rajtrácson Jorge Martínt és Marc Márquezt a tabella első három helyezettje követte, akiknek versenye egymástól nagyon eltérően alakult. Csak Bagnaia tudott harcba szállni a győzelemért, Fabio Quartararo azonban újabb rémes délutánt zárt: egy hibát követően a pontzónán kívülre csúszott, s hamarosan el is esett, az elmúlt négy futamból harmadszor nullázva pedig el is veszítette a tabellán a vezetést, amit április óta őrzött. Az elmúlt hetekben remek formában lévő Jack Miller azáltal szállt ki végleg a bajnoki harcból, hogy Álex Márquez hátulról belerohant, ráadásul pont abban a kanyarban, ami ettől a hétvégétől kezdődően az ausztrál versenyző nevét viseli.
Az élen akkor élénkült fel a csata, miután tíz kör elteltével Martínt kibillentették az első helyről, innentől egy rendkívül szoros élboly előzgette egymást a vezetésért Marc Márquez, Bagnaia és a 10. helyről előretörő Rins főszereplésével. Az utolsó kört még Bagnaia kezdte meg az élen, de tudva, hogy fő riválisa kiesett, nem rizikózott a rámenősen támadó üldözőkkel szemben, és beérte a harmadik hellyel, de így is 14 ponttal Quartararo és 26-tal a most csak kilencedik Espargaró előtt várhatja Sepangot és Valenciát, miközben a lendület is az ő oldalán van.

Márquez másodikként befutva idén először, MotoGP-karrierje során összesen századszor állt dobogóra, és már kimondottan arra hangol a Hondával, hogy három sérülésekkel szabdalt szezon után jövőre visszaüljön a trónra. Ahol viszont már nem sok alkalom lesz ünnepelni, az a Suzuki garázsa, hiszen a gyártó az év végén kiszáll a sorozatból, Rins viszont most úgy szerzett számukra búcsúgyőzelmet, hogy utoljára tavasszal állt pódiumon, azóta pedig már egy csuklótörést is elszenvedett. Furcsa hír, hogy a kékek a héten privát tesztet tartanak, amelyen új fejlesztéseket próbálnak ki két futammal a kivonulásuk előtt, ami azt sejteti, hogy talán már a japán vezetőségben is vannak visszás érzések a búcsúval kapcsolatban.

Az Ausztrál Nagydíj végeredménye: 1. Álex Rins (spanyol, Suzuki) 40:50,654, 2. Marc Márquez (spanyol, Honda) +0,1 másodperc hátrány, 3. Francesco Bagnaia (olasz, Ducati) +0,2, 4. Marco Bezzecchi (olasz, VR46 Ducati) +0,5, 5. Enea Bastianini (olasz, Gresini Ducati) +0,5 stb. A Moto3 győztese: Izan Guevara. A Moto2 győztese: Alonso López.

A világbajnokság állása: 1. Bagnaia 233 pont, 2. Quartararo 219, 3. A. Espargaró 206, 4. Bastianini 191, 5. Miller 179 stb.