2024. május 10., péntek
ALPESISÍ-VB

Kanadai öröm, olasz gyász

Az első két női számban szerzett aranyérmek örömét az olasz sízők körében volt csapattársuk, Elena Fanchini halálhíre rontotta el. A vb-ezüstérmes lesikló hosszú és súlyos betegség után a 38. évében hunyt el.

A vb tegnap a tervezettnél rövidebb pályán a férfi szuper-G-vel folytatódott. Újabb meglepetések születtek, hisz az első helyezett kanadai James Crawford első vb-érmét nyerte. Az egyik fő esélyes, a norvég Aleksander Aamodt Kilde egy századmásodperces hátránnyal második lett, és a vb-ken ő is először dobogós, míg a világkupában éllovas svájci Marco Odermatt a 4. helyre szorult. Újabb sikert ünnepelhetett a francia veterán Alexis Pinturault, aki megvédte a két évvel ezelőtti bronzot, és vb-n a 8. trófeáját szerezte, ebből negyedszer nyert bronzérmet.

James Crawford egy századdal nyerte el az aranyat! (Fotó: Eurosport)

James Crawford egy századdal nyerte el az aranyat! (Fotó: Eurosport)

Crawford győzelme egyben egy újabb kori hagyomány folytatása is, hisz 2017-ben e versenyszámban honfitársai, Eric Guay és Manuel Osborne-Paradis az első és a harmadik helyen zártak. Ugyanazon a vb-n Guay lesiklásban második volt, két éve pedig Kanada nyerte meg a csapatversenyt, továbbá családi hagyomány, hisz James nővére, Candace 2015-ben tagja volt az ezüstérmes csapatnak. Szombaton Méribelben a női lesiklást rendezik meg.

Courchevel, szuper-G, férfiak: 1. James Crawford (kanadai) 1:07,22, 2. Aleksander Aamodt Kilde (norvég) 1:07,23, 3. Alexis Pinturault (francia) 1:07,48 perc stb.

Nyitókép: James Crawford egy századdal nyerte el az aranyat! (Fotó: Eurosport)