2024. április 30., kedd
SPORTMIX

Össztűzben a játékvezető

Rengeteg fenyegetést kapott Michael Oliver játékvezető, aki büntetőt ítélt a Real Madrid javára a Juventus elleni mérkőzés 93. percében a BL-negyeddöntő szerdai visszavágóján. A Sky Sports beszámolója szerint az angol bíró feleségét, az ugyancsak játékvezetőként tevékenykedő Lucyt is több alkalommal megfenyegették az elmúlt napokban.

A madridi találkozó hajrájában Medhi Benatia a tizenhatoson belül hátulról érkezve felborította a gólhelyzetben lévő Lucas Vázquezt. Oliver büntetőt ítélt, majd reklamálás miatt kiállította a Juventus kapusát, Gianluigi Buffont. A tizenegyest Cristiano Ronaldo értékesítette, ezzel csapata 3:1-re szépített, és 4:3-as összesítéssel az elődöntőbe jutott.

A csalódott torinói szurkolók révén másnap bejárta a világhálót két fénykép, amely azt bizonyítja, hogy tavalyelőtt a házaspár Madridban vakációzott, és egy stadiontúrán is részt vett a Santiago Bernabéuban.

Az UEFA közleményt adott ki, amelyben határozottan elítélte a fenyegetéseket. Hozzátették, kapcsolatba léptek a két játékvezetővel, és a támogatásukról biztosították őket. „Bízunk benne, hogy az illetékes hatóságok lépéseket tesznek azok ellen, akik nem megfelelő módon viselkednek a közösségi médiában” – utalt az internetes zaklatásokra az UEFA. Az európai szövetség továbbra sem indított fegyelmi eljárást, mert még mindig tart a hajrában történtek kivizsgálása. A northumbriai rendőrség szóvivője elmondta, tudnak az üzenetekről, amelyeket teljesen elfogadhatatlannak tartanak. „Az üzeneteket író személyeknek tisztában kell lenniük azzal, hogy bűncselekményt követnek el. A környékbeli rendőrök kapcsolatban állnak a sértettekkel, felajánlották nekik a támogatásukat, és gondoskodnak róla, hogy az esetleges további fenyegetések a rendőrség tudomására jussanak” –közölte.

A játékvezető-küldésért felelős brit szervezet (PGMOL) illetékesei is napi kapcsolatban állnak Oliverrel, hogy megállapítsák, szüksége van-e pihenésre, ő azonban szeretett volna mihamarabb visszatérni a Premier League-be, ezért szombaton ő volt a Huddersfield–Watford meccs negyedik játékvezetője, hétfő este pedig a 34. forduló zárómeccsét, a West Ham United–Stoke City találkozót dirigálja.

Az európai ligák nem támogatják a 48 csapatos vb-t

Az európai ligák nem támogatják, hogy már a 2022-es katari világbajnokságon 48 csapat szerepeljen. „A versenynaptárunkkal még nem állunk készen arra, hogy már 2022-ben nőjön a létszám – mondta Lars-Christer Olsson, a tömörülés vezetője. – Korábban már rugalmasak voltunk, és hozzájárultunk, hogy télen legyen a torna, és elfogadtuk az időpontot” – tette hozzá a svéd sportdiplomata, aki tagja az európai szövetség végrehajtó bizottságának is.

A katari vb-t 2022. november 21. és december 18. között rendezik meg. A FIFA tavaly januárban határozott arról, hogy a vb mezőnyét a 2026-os tornától 32-ről 48 csapatosra bővíti. A dél-amerikai szövetség azonban a közelmúltban azt javasolta, hogy a módosítás már a 2022-es vb-n lépjen életbe.

Műteni kellett Lékait

Eltört a kézilabdázó Lékai Máté hüvelykujja a vasárnapi Veszprém–Szeged férfi magyarkupa-döntőn, ezért meg kellett operálni. A Veszprém honlapjának beszámolója szerint az irányító jobb keze a 23:21-re megnyert mérkőzés végjátékában, egy szerencsétlen ütközést követően sérült meg. Az orvosok darabos törést állapítottak meg. A válogatott játékosra három–négy hét kihagyás vár.

A veszprémiek beállója, Andreas Nilsson nem lépett pályára a debreceni négyes döntőben, ugyanis a svéd válogatottal játszott felkészülési mérkőzésen megsérült a jobb válla. Teljes felépüléséhez várhatóan négy–hat hét szükséges, így valószínűleg ebben a szezonban már játszhat. A bajnoki döntő első mérkőzését május 12-én, a visszavágót pedig 20-án rendezik.

Betiltott sisakok az NFL-ben

Körülbelül kétszáz játékosnak kell új sisakot választania a 2019/2020-as idénytől az észak-amerikai profi amerikaifutball-ligában (NFL), mivel tíz modellt betiltott a vezetőség. Az NFL – amely először hozott ilyen szankciót – azután döntött így, hogy egy független laboratórium megvizsgálta az előző szezonban használt 34 különböző fejvédőt. Az érintett játékosok között ott van Tom Brady, a New England Patriots ötszörös bajnok irányítója is.

A vizsgálat és a sisakok betiltásának célja, hogy a játékosok a lehető legbiztonságosabb fejvédőkben lépjenek pályára, minimalizálva a hosszú távú agykárosodás lehetőségét. Az NFL elmúlt idényében 291 agyrázkódás történt.