2024. június 14., péntek
ÉRDEKES HONLAPOK

Anyák, álomrandi, jelbeszéd és Poiesis

Májusról elmondhatjuk, hogy az anyák hónapja. A világ legtöbb országában ugyanis ebben a hónapban ünneplik az anyaságot. Magyarországon a hónap első, míg Nyugat-Európa legtöbb országában és az Egyesült Államokban a hónap második vasárnapján. A jeles dátummal kapcsolatban számos információt megtudhatunk a https://www.mothersdaycelebration.com címen található honlapon. Ugyaninnen elektronikus üdvözlőlapokat is elküldhetünk, és a jeles dátummal kapcsolatos idézeteket is olvashatunk.

***

Az Álomrandi (Dream Date) honlapon (https://dreamdate.reflektor.digital) a mesterséges intelligencia segítségével készíthetjük el saját tökéletes randevúzási helyszínünket és végignézhetjük ahogyan ez életre kel 3D-s illusztráció formájában. Ezt akár meg is oszthatjuk szívünk választottjával.

***

Az Amerikai Siketek és Nagyothallók Szövetsége egy IT céggel karöltve Add a kezed (Give a hand) címmel egy, a maga nemében érdekes projektet indított el (https://www.giveahand.ai), amelynek a célja az, hogy a közösségi adatgyűjtés segítségével minél jobban lekövethessék digitálisan a jelbeszéd összes spektrumát, hogy minél többen elsajátíthassák a siketekkel történő kommunikációt. A projekthez bárki hozzájárulhat azzal, hogy tenyeréről fényképet készít, és feltölti a honlapra.

***

Bohemianrhapsod.ai (https://bohemianrhapsod.ai) honlapon tizenhat, mesterséges intelligencia által generált Freddie Mercury alkotta kórust vezényelhetünk, amely a klasszikus Queen slágert, a Bohemian Rhapsody-t énekli. Ezzel is ünnepelve a szerzemény innovatív örökségét.

***

Poiesis (https://futuredeluxe.com/work/poiesis) egy valós idejű, dinamikusan szimulált univerzumot bemutató portál, amelyben az Unreal Engine 3D-s grafikus játékmotor segítségével generálja a jeleneteket. A mű valójában egy digitális-média-installáció, amelyet úgy terveztek, hogy akár 2,1 milliárd lehetséges filmes utazást generáljon. A készítői szerint 122491987 évre lenne szükség, hogy az összes jelenetet megnézzük.