2024. július 24., szerda
KALANDTÚRA

Malinska

A horvátországi Krk sziget északnyugati részén, közvetlenül a tengerparton fekvő Malinska közkedvelt üdülőhellyé vált az évek során. A települést körülölelő Dubašljanski-öböl elhelyezkedése miatt védett a hideg szelektől és áramlatoktól, a kisváros mintegy 260 napsütéses nappal, a nyaralóidény során általában kellemes időjárási körülményekkel csalogatja a turistákat.

Sétány a kikötő mellett, jelentősebb bazársor nélkül

Sétány a kikötő mellett, jelentősebb bazársor nélkül

Malinska története a XV. századig, a város nevét adó malom (malin, mlin) felépülésééig nyúlik vissza. A vidéket akkoriban sűrű erdők és legelők borították, a Frangepánok uralkodása alatt betelepülő lakosság változtatta meg a táj jellegét és alakította a Dubašnica tájegységet élhető közeggé – az akkori központ még a szomszédos Bogovići volt, amely később teljesen egybeolvadt Malinskával.

A kikötő mellett végigfutó sétányt tengeri állatok szobrai díszítik

A kikötő mellett végigfutó sétányt tengeri állatok szobrai díszítik

A település a XVIII. századra a sziget jelentős kikötőjévé lépett elő, az első házak 1788 és 1795 között épültek fel, ennek ellenére sokáig csupán egy kikötőfalu maradt. Fejlődése az 1880-as években, az első turistahajók érkezésével kezdődött meg, csúcspontjára pedig a Haludovo üdülőtelep felépülésével ért: a Kelet-Adria legexkluzívabb komplexuma 1971-ben készült el és 1990-es években bekövetkezett magánosításáig sikeresen működött. A hotel és a hozzá tartozó melléképületek ma már elhagyatottak, üresen állnak, és lassan az enyészetté válnak, ennek ellenére érdemes meglátogatni a még mindig impozáns épületet.

Több strand közül lehet válogatni, a képen látható a Rupa

Több strand közül lehet válogatni, a képen látható a Rupa

Malinska ugyan nem nevezhető az Kvarner-öböl klasszikus kis „ékszerdobozának”, kései kialakulása miatt hiányzik belőle az Isztriai-félsziget kisvárosaira jellemző báj, a patinás, több évszázada álló épületek, vagy épp a macskaköves, szűk utcácskák, ennek ellenére kellemes nyaralás színhelye lehet. A partszakasz mindenki számára nyújt szórakozási lehetőséget, változatos strandjain mindenki megtalálja az ízlésének megfelelő helyet – van itt apró kavicsos, lassan mélyülő, de sziklás, felfedezésre váró terület is.

Legyen bármilyen kicsi is a település, a templom nem hiányozhat

Legyen bármilyen kicsi is a település, a templom nem hiányozhat

A város főterén, közvetlenül a kikötő mellett a tavaly megnyílt DubOAK Tengerészeti Interpretációs Központ az elmúlt évben minden kulturális esemény központi helyszínévé vált, és számos érdekes programmal csalogatja a turistákat – az érdeklődők elsajátíthatják a helyi tésztaétel, a šurlice készítésének fortélyait, megismerkedhetnek a tengerészet alapjaival, de a gyerekek is több, a tengeri élővilághoz kapcsolódó foglalkozás közül válogathatnak. Nem mellesleg a tenger hullámai ihlette épület tetejéről páratlan kilátás nyílik a környékre.

A túraútvonal számos eldugott, apró öblöt rejt

A túraútvonal számos eldugott, apró öblöt rejt

Gasztronómiáját tekintve Malinska sokrétű, a horvát és az olasz konyha szerelmesei is találnak kedvükre való éttermet. A kikötőtől kissé távolabb helyet kapó Bistro Bukarica nem véletlenül áll a Google értékelések élen, a hús-, a tenger- és a tésztaételeket egyaránt rendkívül finoman készítik el. A parton elhelyezkedő Pizzeria Voltát sem érdemes kihagyni, nemcsak pizzát, de lasagnét és spagettit is kínálnak, ráadásul az olaszokat megszégyenítő módon készítik és tálalják, egyértelműen az eredeti ízvilágot szem előtt tartva.

Korábban a Haludovo-komplexumhoz tartozó Halászfalu fő épülete

Korábban a Haludovo-komplexumhoz tartozó Halászfalu fő épülete

A kirándulás és aktív nyaralás szerelmesei sem unatkoznak a mindössze 1000 lelket számláló településen, Krk, Stara Baška és Vrbnik is remek kirándulóhely, ugyanakkor a horvát Camino útvonala is áthalad Malinskán. A Haludovo-öblöt mintegy két kilométeres, a parton végigfutó, babakocsival is könnyen teljesíthető túraútvonal, a Rajska cesta köti össze Njivicével. A sétány az buja növényzet, a végig hűs árnyékot adó ciprusok és örökzöldek lombjai alatt húzódik, számos csodás, eldugott öblöt rejt, a fenyő és a tenger illatának keveréke, a kabócák éneke igazi feltöltődést nyújt a megfáradt léleknek is.

Valami új, valami régi...

Valami új, valami régi...

Nyitókép: A kikötőben a naplemente is csodás