2024. április 24., szerda
BIRKÓZÁS

„A világklasszist nem a jó étrend teszi azzá”

A magyar birkózók munkáját évek óta egy zentai hölgy, Kőrösi Éva segíti, aki néhány évvel ezelőtt még csak dietetikusként dolgozott a válogatott mellett, ma már azonban ő a Magyar Birkózószövetség orvosi, prevenciós és antidopping bizottságának ifjú elnöke, a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia sportegészségügyi igazgatója, illetve 2022 óta a Nemzetközi Birkózószövetség (UWW) első hivatalos dietetikusa is.

Igazi birkózócsaládban születtél, így talán nem véletlen, hogy ennél a sportágnál kötöttél ki. Mesélnél az aktív éveidről?

– Édesapám a 80-as évek elején tagja volt annak a zentai csapatnak, amely egymás után két évben is megnyerte a jugoszláv országos bajnokságot, ráadásul a nagybátyám a helyi klub szakmai vezetőjeként tevékenykedett, így állíthatjuk, hogy a birkózás családi hagyományként egyenes ágon öröklődik nálunk. Gyermekkoromban mindig a szőnyeg körül sertepertéltem, unokatestvéreim is birkóztak, majd 2000 körül az öcsém is elkezdett aktívan foglalkozni vele. Rendszeresen eljártam az edzésekre, az akkori terem bejáratánál, a lépcsőn ülve figyeltem a tréningeket, egy alkalommal Zörgő László megkérdezte, lenne-e kedvem csatlakozni. A szüleim nem ellenezték ugyan, de nem is örültek neki, hogy belevágok. Közel tíz évig Szerbiában birkóztam, több korosztályos országos bajnoki címet is szereztem, de a lányok akkoriban szövetségi szinten még nagyon háttérbe szorultak, így a válogatottságig sajnos nem juthattam el. A tanulmányaim miatt 2011-ben Budapestre költöztem, és átigazoltam. 2014-ig voltam tagja a magyar válogatottnak, de a főiskolás-világbajnokságon kificamodott a jobb karom, a műtét, illetve a rehabilitáció miatt csaknem másfél évet kihagytam, amivel be is fejeződött az aktív pályafutásom.

Ma már a Magyar Birkózószövetség orvosi, prevenciós és antidopping bizottságának elnöke, illetve a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia sportegészségügyi igazgatója is vagy. Kijelenthetjük, egyenes út vezetett ahhoz, hogy szenvedélyből hivatás váljon?

– Szerencsésnek érzem magam, elmondhatom, hogy a munkám a hobbim és egyben a szenvedélyem is. Örülök, hogy a tanultakkal, az évek alatt megszerzett tapasztalataimmal segíthetem a birkózást, s ennyi év után is részese lehetek a sportágnak. Nem hittem volna, hogy ennyire ragaszkodni fogok hozzá, és ennyi szálon kötődünk majd.

Szerteágazó munkakörben dolgozol, a Semmelweis Egyetemen végeztél dietetikusként, majd a Testnevelési Egyetem mesterképzésén váltál sportágspecifikus dietetikussá, ugyanakkor az orvosi stáb tagjaként már több világversenyen részt vettél. Jelenleg az atlétika-vb-re készülsz. Itt mi a dolgod?

– A középiskolai tanulmányaimat Zentán, az Egészségügyi Középiskolában végeztem, ahol ápolói képesítést szereztem. Mindig is közel állt hozzám ez a terület, dietetikusként sem szakadtam el tőle. Igyekszem bővíteni a repertoárom, most kezdem az egészségügyi menedzseri tanulmányaimat, hiszen a szövetségnél és a KIMBA-ban is én vagyok a kapocs a sportolók és az egészségügy között. Nagyjából tíz éve minden nemzetközi birkózóeseményen én vagyok az egyik egészségügyi menedzser, szervezem az ellátást és az ezzel járó egyéb teendőket. Már nemzetközileg is elismernek bennünket, szerencsére az elmúlt években olyan jó reputációt szereztünk a csapatommal, hogy a budapesti atlétika-vb szervezői is felkértek bennünket. Én vagyok az egyike azoknak a menedzsereknek, akik a vb egészségügyi igazgatója mellett az ellátást szervezik. A világbajnokság esetében ez tíz helyszín és mintegy 500 egészségügyi dolgozó kétheti koordinálását jelenti.

Először a 2013-as budapesti birkózó-világbajnokságon dolgozott az orvosi stáb tagjaként

Először a 2013-as budapesti birkózó-világbajnokságon dolgozott az orvosi stáb tagjaként

A végzettségedhez visszakanyarodva, miben tud segíteni egy sportágspecifikus dietetikus?

– Minden sportágnak megvannak a maga jellemzői, a csúcsteljesítmény eléréséhez ezek függvényében kell kialakítani a sportoló szervezetének, ritmusának, igényeinek és céljainak megfelelő étrendet. A dietetikus valójában állandó háttértámogatást nyújt. Sokan félvállról veszik az étrend fontosságát, gyakran előfordul, hogy a sportoló csak egyszer találkozik a dietetikussal, holott az eredményesség eléréséhez elengedhetetlen a folytonosság. A teljesítmény növeléséhez éveken át figyelemmel kell kísérni az alanyt, és az étrendjét az adott körülményekhez alakítani, hogy az a kellő mértékben hozzájáruljon a sportoló fejlődéséhez. Figyelemmel kell kísérni a testi változásokat, az esetleges sérüléseket, a regeneráció gyorsaságát, ezenfelül a felkészülés szakaszát, a versenyperiódust. Ez mind-mind befolyásolja, hogy a testnek mire van épp szüksége, mi az, amivel a dietetikus segíteni tud. A jó szakember tudja azt is, egy sportágon belül sem mindegy, milyen poszton játszik az illető, vagy milyen súlycsoportban indul, illetve milyen közegben versenyez. Teljesen más egy vízi sportág, mint egy szárazföldi, azon belül is jelentős eltérések mutatkoznak az állóképesség vagy épp a gyorsaság tekintetében. Rengeteg aspektus van, amit akkor tudunk az étrenddel is befolyásolni, ha mindezt folyamatosan követjük mi magunk is.

A birkózóválogatottnál eredendően ez volt a feladatod?

– Igen, 2017-től dolgozom a magyar nemzeti csapatnál mint dietetikus, évek alatt szerencsére sikerült felállítani egy jól működő rendszert, amin csak finomítani kell olykor-olykor. Az állapotfelmérés, a nyomon követés és az étrend összeállítása mellett rengeteg előadást tartok nekik, szeretném, ha átlátnák, mit miért vagy miért nem teszünk. Állandóan jelen vagyok, bátran fordulhatnak hozzám.

A KIMBA-ban már gyerekek is megfordulnak a kezed alatt, akik még „alakulófélben” vannak. Náluk mire kell figyelni?

– A fiataloknál különösen fontos a növekedésre és annak ütemére, valamint a csontozat és az izmok fejlődésére figyelni. Az úgynevezett létfenntartáshoz, valamint a mozgáshoz szükséges energiamennyiség mellett a növekedési energiaszükségletet és annak periodikus változását is számításba kell venni. A gyerekek fejlődésére jellemző, hogy előbb kikerekednek, majd hirtelen megnyúlnak, így a megfelelő táplálkozás mellett az edukációnak kiemelt szerep jut ezekben az időszakokban. Az edzők mellett a szülőket is igyekszünk felvilágosítani, hogy ez teljesen természetes fizikai jelenség, nem kell megijedni. Sajnos a sportban is találkozhatunk számos, az étkezéshez és a testképhez köthető problémával, ezekre is rávilágítunk. A serdülőknél megjelenik már a különböző táplálékkiegészítők iránti érdeklődés, ezt mindenképp korrigáljuk.

A közelmúltban Magyarország sportdiplomatái, köztük Éva is részt vett a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkárságának sportdiplomáciai kongresszusán, ahol a sportágak képviselői az eddig szerzett nemzetközi tapasztalataikat igyekeztek átadni

A közelmúltban Magyarország sportdiplomatái, köztük Éva is részt vett a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkárságának sportdiplomáciai kongresszusán, ahol a sportágak képviselői az eddig szerzett nemzetközi tapasztalataikat igyekeztek átadni

A közelmúltban a Roland Garros döntőjét követően sokan találgattak, mi lehetett Carlos Alcaraz gyengébb teljesítményének oka, többen a táplálékkiegészítőkkel hozták kapcsolatba a hirtelen állapotromlást. Bár Đoković korábban is hangoztatta, hogy a dietetikusok tették rendbe, valóban ekkora szerep jut manapság már egy-egy, jó időpontban, jól megválasztott terméknek, illetve a megfelelően kialakított étrendnek?

– A megfelelően feltöltött szénhidrátraktár, a táplálékkiegészítők összetétele, arányai, mennyisége, a frissítés üteme mind-mind befolyásolja egy élsportoló teljesítményét. A világklasszist nem a jó étrend teszi azzá, viszont a rossz étrend le tudja húzni az átlag szintjére, hiszen nem tudja a megfelelő mértékben támogatni.

Ahhoz, hogy mindez működjön, nyilván elengedhetetlen, hogy hallgassanak rád. Nőként nem túl nehéz helytállni egy férfiak számára kitalált sportágban?

– Nagyon fontos, hogy egy vagyok, illetve voltam közülük. Korábban magam is átéltem mindazt, amivel nekik is szembesülniük kell, legyen szó edzésről, fogyasztásról, súlycsoportváltásról, tömegépítésről, tudják, hogy átérzem a helyzetüket, saját tapasztalat folytán is azonosulok a problémáikkal. Másként fogadják a tanácsaimat, mint ha kívülálló lennék. Elfogadják a véleményem, és szerencsére hallgatnak rám. Ezért is gondolom, hogy ez az én utam, mert teljesen befogadóak velem, érzem, hogy számítanak rám. Ugyanakkor, ha a munkám egészségügyi menedzseri vagy sportegészségügyi igazgatói vonatkozását nézem, akkor már nem ennyire rózsás a helyzet nőként.

Nyitókép: Kőrösi Éva eleinte csak dietetikusként tevékenykedett a magyar válogatott mellet (Fotó: Személyes archívum)