2024. június 14., péntek
MAGYAR SPORTÚJSÁGÍRÓK SZÖVETSÉGE – KONGRESSZUS

Nívó-díj Léphaft Pálnak

A labdarúgó-Eb és az olimpia közelsége miatt számítani lehetett arra, hogy a Magyar Sportújságírók Szövetsége egy héttel ezelőtt Gyulán megtartott kongresszusa iránt nagy lesz az érdeklődés, s bizony így is lett, hiszen az éves közgyűlésre több mint 180 zsurnalista érkezett, s ezzel megdőlt az eddigi rekord.

Maga a közgyűlés a megszokott mederben zajlott, s több érdekes beszámolót hallhattunk, egyrészt a szervezet vezetőitől, majd később Papp Dánieltől, az MTVA vezérigazgatójától, aki többek között a közmédia sporttal kapcsolatos szakmai munkájáról is beszélt. Tóth Anita – aki tavaly még kollégaként vett részt a közgyűlésen –, a Magyar Olimpiai Bizottság kommunikációs vezetője a párizsi olimpiáról, az ötkarikáson részt vevő magyar különítményről szólt, Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke az augusztusban kezdődő párizsi paralimpiáról beszélt, és arról, hogy legalább megismételni szeretnék a 2021-es tokiói teljesítményt, de a legnagyobb figyelmet Szabó Gergő beszámolója keltette, a labdarúgó-válogatott sajtófőnöke ugyanis a foci-Eb-ről beszélt, az UEFA újításairól, s végül megkérte az újságírókat, hogy a magyar csapattal kapcsolatban ne csak Szoboszlai Dominik létezzen a sajtóban, hiszen csapatsportról van szó, a siker, a dicsőség a többieké is.

Nekünk, vajdaságiaknak azonban a díkiosztáson dobbant meg legjobban a szívünk, hiszen Nívó-díjban részesült lapunk nyugalmazott karikaturistája, Léphaft Pál, aki a díjat e szervezettől a magyar sport hőseiről készített sorozatáért érdemelte ki.

 

A Magyar Szó küldöttsége a gyulai városháza előtt: Laták István, Erős Kincses Krisztina, Sőregi Oszkár, Léphaft Edit és Léphaft Pál

A Magyar Szó küldöttsége a gyulai városháza előtt: Laták István, Erős Kincses Krisztina, Sőregi Oszkár, Léphaft Edit és Léphaft Pál

Szintén volt vajdasági érdekeltség Jocha Károly életműdíjas nem rövidre sikeredett köszönőbeszédében is, hiszen nem könnyű életpályájának egyik epizódusa pont Újvidékhez köti: hosszú hányattatás után a Magyar Szó sportrovatának egykori szerkesztője, Piszár József fogadta be, és Jocha elmondása szerint ezért mindörökké hálás lesz a 93 éves kollégánknak.

A szervezet tavaly alakult Összmagyar Bizottsága éves beszámolója annak az igénynek, óhajnak is hangot adott, hogy a következő évek egyikében az elcsatolt területeken tartsák meg az MSÚSZ kongresszusát. Nem is sejthettük, hogy az óhaj ily gyorsan teljesülhet, hiszen a gyulaiak a szövetség vándorzászlóját a felvidékieket képviselő Duducz Tibornak adják majd át: a 2025-ös közgyűlés a Felvidéken, Dunaszerdahelyen lesz. Reméljük, egyszer a Délvidékre is eljut...

 

A vajdasági küldöttség a szövetség elnökével

A vajdasági küldöttség a szövetség elnökével

AZ MSÚSZ IDEI DÍJAZOTTJAI

Gyulai István-díj: Berta Mihály, Bakai Gusztáv (fotós), Molnár Géza (operatőr), Lódi Renáta, Meronka Péter, Petrovics-Mérei Andrea.
Nívódíj: Léphaft Pál, Cseh Péter (fotós), Kapási Attila, Szabó Gábor, Hortobágyi Tibor, Tőrös Balázs.
Farkas József-díj: Illyés Tibor (fotós), Zádor Péter.
Lázár Bence-díj: Dávid Kornél.
Boskovics Jenő-díj: Patai Gergely.
Feleki László-díj: Petur András, Kálnoki Kis Attila.
Életműdíj: Deák Horváth Péter, Jocha Károly.

 

A díjazottak

A díjazottak

Nyitókép: Léphaft Pál Dénes Tamás főtitkárral és Szöllősi György elnökkel (Fotó: MSÚSZ)