2024. július 16., kedd
Szófigyelő

Szütyő

A szütyő egyike azoknak a tájszavaknak, amelyek bekerültek a bizalmas köznyelvbe. Elsősorban vászonból készült kisebb tarisznyára, zsákra vagy zacskóra mondják: Hozzál magaddal kosarat, szatyrot, dobozt, ládát vagy szütyőt, amiben hazaviszed a finomságaidat! – Szerezz be néhány textil szütyőt! – A termék ára a szütyőt és a díszdobozt nem tartalmazza! – Aki kiteszi ezt a kis szütyőt a kilincsére, ajándékot talál benne. – A szütyők természetesen idén is rendelkezésre állnak bárki számára. – Ha más méretben szeretnél szütyőt, teljesen egyedi méretben is megrendelheted!  – Egyedi hosszúságú lánccal szeretném a szütyőt.
    Az utóbbi évtizedekben megnőtt a szütyő szó felhasználásának gyakorisága. Ez többek között azzal magyarázható, hogy a saját kezűleg is elkészíthető bevásárlótáskát szütyőnek nevezik a mai beszélők: Készíts sokszor használható bevásárlótáskát, közismertebb nevén szütyőt! – Nézd milyen szuper szütyőt varrtam gyorsan magamnak, ha már hétfőn anyuéknál töltöttem a napot. – Bőr szütyőt is lehet varrni, az könnyű, mert csak levágsz egy kör alakú bőrt és körbe kell varrni egy szalaggal vagy bármi mással. – A szütyőt fekete pamuttal béleltem, és mivel a külső és a belső rész is vékonyabb, vatelint varrtam közéjük. – Környezettudatos, szalvétát helyettesítő szendvics csomagolót, illetve nejlonzacskót helyettesítő szütyőt varrunk. – Az Újbudai Ifjúsági Kör ingyenes varró workshopján lehetőséged lesz arra, hogy régi farmereidből új kis szütyőt készíts. – Vágj bele, varrj magadnak és a barátnőknek is egy-egy szütyőt! – Milyen anyagból érdemes szütyőt varrni? Régi, használaton kívüli, jó állapotban lévő függönyök kiválóan alkalmasak szütyőnek.
    A szütyőnek ökológiai szempontból is lehet jelentősége, helyettesítheti az eldobható műanyag zacskót: A csomag tartalmaz egy kisebb és egy nagyobb szütyőt, amelyben az apróbb vagy ömlesztett árut is könnyedén hazaviheted. – Ma használtam először a zöldségeknek boltban ZeroHero sokszor használatos szütyőket a műanyag zacsik helyett. – A pékárut ne nejlonzacskóba vásárold, hanem vigyél magaddal textil szütyőt, és abba tedd! – Támogasd a Greenpeace-t, és cserébe vászonzsákot, bevásárló szütyőt és mosható maszkot küldünk neked!
    A szütyőnek különleges rendeltetése is lehet: A Borfesztivál vendégei ebben az évben is kaptak egy nyakba akasztható pohártartó szütyőt. – Szatyor és strapabíró hátizsák egyben. Belülre ajándékba adunk hozzá egy mikro szütyőt a telefonnak. – A „Kincskereső Szütyő”-be a gyerekek bátran helyezhetik féltett kincseiket a Duna-parton, tengerparton vagy akár az erdőben kirándulás közben.