2024. április 12., péntek

Télűző alkotások a mozikban

Februári filmmustra

Az év második hónapja egy hazai film bemutatójával kezdődik a magyarországi mozikban. Vermes Dorka Árni című filmjének főhőse egy vidéken turnézó, szakadt vándorcirkusz mindeneseként dolgozik. A társulatot egy család alkotja, ahol Árni az egyetlen kívülálló. A fiú monoton rutin szerint, szerzetesi egyszerűséggel éli a napjait: gondozza a cirkuszi állatokat és elvégzi a család által rábízott feladatokat. A cirkuszba egy nap új piton érkezik. Az állat felkelti Árni kíváncsiságát, és ahogy elkezdi megszelídíteni, a folyamat egyre erősebb hatással van rá. A filmben Kovács Botond, Benjamin Dino, Gellért Dorottya, Spolarics Andrea és Ollé Eri játszák a főszerepeket.

A magyar mozikban február 12-én kezdik el vetíteni a Madame Web című, a Marvel moziverzumában játszódó filmet. A képregényfilm főhőse, Cassandra Webb (Dakota Johnson), a hétköznapok hőse. Mentőautót vezet New Yorkban: az életveszély és az életmentés számára mindennapos. Meg az is, hogy folyton rohan, kapkod, az idővel harcol. Azután történik valami. Ami még az ő mindig váratlan fordulatokat hozó életében is egészen új. És attól kezdve nem ért semmit. Talán gyorsabb lett, mint bármelyik embertársa? Talán a jövőbe lát? Talán egy földöntúli képességekkel rendelkező szuperember vadászik rá? Összekavarodik a világa, úgy érzi, darabokra tört az univerzum. Még szerencse, hogy összeakad néhány vagány, kemény New York-i csajjal, és miközben megpróbálnak életben maradni, együtt derítik ki, hogy mi ez az egész.

 Február 15-től az Egy élet (One Life) című életrajzi drámára ülhetünk be. Az Anthony Hopkins főszereplésével készült film igaz történeten alapul: Sir Nicholas „Nicky” Winton életét dolgozza fel, aki a második világháború alatt 669 zsidó gyermeket mentett meg a nácik elől.

A magyarországi mozik ugyanezen a napon kezdik el vetíteni Boross Martin Nyersanyag című filmjét. A Baki Dániel, Dér Zsolt, Mészáros Blanka, Tankó Erika és Pál András főszereplésével készült filmben egy filmes csapat érkezik egy távoli faluba, hogy a helyi fiataloknak közösségépítő, művészeti szakkört tartsanak. A filmrendező és társai hamar elnyerik az ott élők bizalmát. Közelebb kerülve hozzájuk felismerik, hogy a faluban félelmetes méreteket ölt az elnyomás. A szálak a települést vezető polgármesterhez vezetnek, aki a legfőbb megélhetést biztosító uborkafarmot is igazgatja. Amikor a filmesek megtudják, hogy a vezető visszaél a hatalmával, a rendező úgy dönt, hogy leleplező dokumentumfilmet forgat róla. Jó szándékú missziója súlyos következményekkel jár. Nagy nyilvánosságot kapott filmjével éket ver a falu ártatlan lakói közé és mindenkit veszélybe sodor. Február 22-től kezdik el vetíteni Christian Petzold Tűzvörös égbolt (Roter Himmel) című filmdrámáját. A film két főhősének, Leonnak és Felixnek, a terve az volt, hogy együtt töltik a nyarat egy nyaralóban a Balti-tenger partján. Barátként akartak ott lenni, de dolgozni is – az egyik a második könyvén, a másik a művészeti portfóliójának összeállításán. De Nadja és Devid is ott vannak, és erőteljes pozitív hangulatot hoznak magukkal. Négy fiatal kísérletezik a szerelemmel, ez pedig Leonnak nem megy könnyen. Hamarosan az erdő is lángolni kezd, hamueső esik, az ég kivörösödik, és a kapcsolatok új dimenzióba kerülnek.

A kortárs német film kiemelkedő, számos nemzetközi díjjal elismert író-rendezője, Christian Petzold (Barbara, Phoenix bár, Tranzit, Hableány) filmjének világpremierje a világ egyik legrangosabb ’A’ kategóriás filmfesztiválján, a Berlinálén volt, ahol a nagyjátékfilmes versenyprogramban a legjobb filmnek járó Arany Medve-díjért versengett. A film végül a zsűri nagydíját, Ezüst Medve-díjat nyert, amely a fesztivál második legfontosabb díja. A Tűzvörös égbolt Petzold trilógiájának második filmje a Hableány után.

A magyarországi mozik ugyanezen a napon kezdik el vetíteni Breier Ádám Lefkovicsék gyászolnak című filmdrámáját. Leftkovics Tamás, a film főhőse nagyszívű, de konok bokszedző (Bezerédi Zoltán) viszonya annyira megromlott a fiával, Ivánnal (Szabó Kimmel Tamás), hogy évek óta nem beszélnek egymással. Iván Izraelbe menekült az apjával való konfliktus elől, ortodox zsidóként ott él és alapított családot, Budapestről csak az édesanyjával (Máhr Ágnes) tartja a kapcsolatot. Az anyuka váratlan halálakor Iván a hatéves kisfiával (Leo Gagel) hazatér, hogy a zsidó hagyományoknak megfelelően egyhetes gyászt, shivát üljenek a szülői házban. A két férfin keresztül két világ feszül egymásnak, aminek a tétje a család egyesülése. A film főszereplői: Bezerédi Zoltán, Elek Ferenc, Szabó Kimmel Tamás, Török András és Tímár Éva.

Február 23-án kezdik el vetíteni világszerte Denis Villeneuve Dűne című sci-fi trilógiájának második részét. Miután Harkonnenek ura kiirtatta az Atreides családot, Paul Atreides herceg (Timothée Chalamet) megmenekült: a pusztaságban bujkál egy titokzatos nomád nép, a fremenek között, ahol megismerkedik egy lánnyal, Csanival (Zendaya). Az a sorsa, hogy bosszút álljon a családjáért, háborúba vezesse a hozzá hű seregeket. Döntenie kell, hogy élete nagy szerelmét választja-e, vagy beteljesíti a végzetét. Az univerzum sorsa múlik azon, hogy mit határoz: és végül olyan útra lép, amely megváltoztathatja azt a szörnyű jövőt, amelyet egyedül ő lát előre.

Nyitókép: Dűne 2, fotók: IMDB.com