2024. július 15., hétfő

Wow hatás

Színtanácsadás Halasi Ágnesnél

A színtípusok évszakok szerinti csoportosítása egyre népszerűbb módszer az öltözködésünk tökéletesítésére. A színtanácsadás során a szakemberek segítenek meghatározni, hogy mely árnyalatok harmonizálnak legjobban az arcvonásainkkal, bőrünk, hajunk és szemünk színével. Az alapvető évszaktípusok – tavasz, nyár, ősz és tél – további altípusokra bonthatók, lehetővé téve, hogy mindenki megtalálja a legelőnyösebb színeket. A megfelelő színek viselése nemcsak esztétikai szempontból fontos, hanem hozzájárul az önbizalom növeléséhez, míg a rosszul megválasztott színek hangsúlyozhatják az arc hibáit, vagy beteges kinézetet kölcsönözhetnek. Minderről a szabadkai Halasi Ágnes mesélt, aki körülbelül fél éve foglalkozik színtanácsadással.

Halasi Ágnes színtanácsadó (Albert Teréz felvétele)

Halasi Ágnes színtanácsadó (Albert Teréz felvétele)

Hogyan hatnak ránk a színek?

– A színeknek kétféle hatásuk van: a fizikai és a pszichológiai. A színtanácsadáson az előbbivel foglalkozunk, tehát hogy az adott színek milyen módon harmonizálnak az arcunkkal és az egész megjelenésünkkel. Lényegében mindenki viselhet szinte bármilyen színt, csak nem mindegy, hogy milyen árnyalatot választunk. A 80-as években nagyon divatos volt a színtanácsadás, Magyarországon is, de főleg Hollandiában, Franciaországban és Amerikában. Később ez lecsengett, de most ismét kezd divatba jönni.

Mi határozza meg a színtípusokat?

– Az, hogy ki milyen évszaktípusba tartozik. Johannes Itten, a Bauhaus iskola egyik festőművésze csoportosította először a színeket négy évszakba: tavasz, nyár, ősz, tél. Ez alapján vannak hideg és meleg színek. Ezt később felosztották további altípusokra, hideg, meleg, élénk, világos. A külső jellemvonásaink alapján, hogy milyen árnyalatú a szemünk, a hajunk, az ajkaink, a bőrünk, meg tudjuk határozni, hogy ki milyen színtípusba tartozik, ezután pedig az altípust is.

Hogyan zajlik egy ilyen folyamat?

– A színtanácsadáskor eljönnek hozzám a vendégek, a hölgyek mindenképp smink nélkül, és elkezdjük a kendőzést. Ez azt jelenti, hogy a vendég a tükör előtt ül, és különböző színű kendőket teszünk az arca mellé. Először azt tudjuk meghatározni, hogy hideg vagy meleg színtípusba tartozik. Ezt a rózsaszín és a piros két árnyalatával, valamint a barna, sötétkék, fehér és a krémszínű kendőkkel tudjuk meg. Ezután azt nézzük, hogy az élénkebb, erősebb színek állnak jól valakinek, vagy pedig a tompábbak, mosottabbak. Ezt a zöld különböző árnyalataival szoktam megállapítani. Itt smaragdzöld, zsályazöld, olívazöld és almazöld árnyalatú kendőket használok. Ez határozza meg, hogy tavasz, nyár, ősz vagy tél típushoz tartozik a vendég. Nagyon fontos az is, hogy a színtanácsadást természetes fény mellett végzem. A boltok öltözőfülkéiben mesterséges fény van, ami csaló lehet, amikor próbáljuk eldönteni, hogy mi áll jól, és mi nem. Vannak egyébként olyan színtanácsadók is, akik online végzik ezt a munkát. Ilyenkor a vendégnek le kell fényképeznie magát fekete, fehér, valamint további öt kiválasztott színben, és ez alapján történik a kategorizálás. Szerintem ez nem működik túl jól, pont a szükséges természetes fény miatt, illetve a képeken nem feltétlenül jönnek át a színek.

Hideg és meleg szín egy tél típuson

Hideg és meleg szín egy tél típuson

Pontosan mi mindent veszel figyelembe?

– Az nézzük meg, hogy mi az, ami kiemeli a természetes szépségünket. Mindig az a fontos, hogy harmóniában legyünk önmagunkkal. Ha valaki jó színt visel, akkor azt szoktuk mondani, hogy nincs szüksége sminkre sem. Szóval, ha reggel felkelünk, és nem is tudjuk, hogy mit akarunk fölvenni, de ha azok a színek vannak a ruhatárunkban, amelyek az arcunkhoz megfelelőek, akkor nem tudunk melléfogni. Ha előnyös színeket viselünk, attól még nem tűnnek el a bőrhibáink, a szem alatti karikák vagy a pattanások, de a ruháink és kiegészítőink nem emelik ki őket. Egy jó szín az előnyeinkre fókuszál, és az egész lényünk ragyog tőle.

Ugyanennek van-e másik oldala? Mellé tudunk-e nyúlni a színekkel?

– Ha rossz színeket viselünk, a hatásukra például vörösebbnek tűnik az arcunk. Ez történik például, ha hideg típusba tartozunk, és nagyon meleg színeket viselünk. Vagy például szürkének látszunk, beteges a kinézetünk. Szóval nem vagyunk egyben, nem harmonikus a megjelenésünk. Nagyon sokan nyúlnak a feketéhez, mert mindenki úgy gondolja, hogy az „slankít”, és mindenkinek jól áll. Nem így van, csak a tél típusokon mutat jól. Viszont sminkkel például nagyon sokat tudunk segíteni ezen. A színtanácsadásnak persze az lenne a lényege, hogy ha valaki felvesz egy megfelelő színű ruhát, akkor utána ne kelljen órákon keresztül a fürdőszobában sminkelnie. Természetesen színtanácsadáson szemsmink- és rúzsszíneket is javaslok a vendégeknek. Van, akinek a korallszínű rúzs áll jól, másnak a bíbor vagy a vörös. A hajfestés is egy érdekes téma. Itt is megvan, hogy kinek milyen árnyalat az előnyös. Vegyük például a szőkét. Nem mindegy, hogy az ezüstösebb, hamvasabb, platinaszőke irányba indul valaki, vagy inkább a mézesebb, sárgás árnyalatokat választja. Ez is attól függ, hogy meleg vagy hideg évszaktípusba tartozik a vendég.

Hol tanultál minderről?

– Egy nyaralás alkalmával hallottam először a színtanácsadásról. Ezután Budapestre jártam tanfolyamra, ami kilenc hónapig tartott. Miután befejeztem, még piackutatást sem végeztem itthon, csak elkezdtem a vállalkozásomat. Fél év alatt eddig közel 150 vendégem volt. Természetesen több közöttük a hölgy, de érdekes, hogy volt olyan is, hogy egy házaspár jött. Sőt, ők a férfi kezdeményezésére látogattak el hozzám. Azt mesélték, hogy az úr először kételkedett, de egyik reggel, amikor a felesége felkelt, kinyitotta a szekrényét, és azt mondta, hogy nincs mit felvennie, úgy döntöttek, hogy kipróbálják a színtanácsadást. Egyébként gyakran jönnek párban hozzám, anya-lánya vagy barátnő páros. Sokan vásárolnak ajándékutalványt is születésnapra, diplomázásra, mivel a színtanácsadás egyfajta élmény is. Ez a két-három óra, amíg a tanácsadás tart, csak rólunk szól. Én kizárólag a vendégre koncentrálok, ő pedig csak saját magára. Ott ül a tükör előtt, saját magát nézi, analizálja, és sok mindent észrevesz, amit korábban nem. Ez azért van, mert ha bemegyünk egy ruhásboltba, akkor látunk egyfajta sárgát vagy egyfajta zöldet, és nincs mivel összehasonlítani. Viszont amikor a vendégek magukon látnak két-három árnyalatú kendőt, akkor általában megdöbbenve tapasztalják a színek hatását. Ezt elneveztem „wow hatásnak”, és azóta az a célom, hogy a vendég is meglássa, hogy bizonyos színekben tényleg ragyog. Az első sikerélményem akkor volt, amikor egy 18 éves félénk lány a ballagására készült, és azért jött el színtanácsadásra, hogy megfelelő ruhát tudjon majd választani magának. Amikor előkerült egy mályvaszínű kendő, hangosan azt mondta, hogy „hú, de szép vagyok”. Nekem pedig pont ez a célom.

Vannak férfi vendégeid is?

– A férfiaknak is fontos, hogy megfelelő színeket viseljenek. Például ha olyan eseményre mennek, ahol elegánsan kell megjelenni, emellett érdemes kihasználni a színek lehetőségeit az üzleti világban és a magánéletben is. Az uraknál ez általában kimerül a fekete, esetleg sötétkék zakó és fehér ing kombinációval, van, aki belecsempészik a szettjébe némi világoskéket vagy szürkét, de ennyi. Pedig nem kellene, hogy így legyen. Fontos például az, hogy barna vagy fekete kabátot vesznek-e fel. Emellett a mintákra is érdemes figyelni, mert itt is minden évszaknak megvan a hozzá illő. Egy hideg típusnak a kontrasztosabb dolgok állnak jól, és például a geometriai minták vagy a nagyobb virágok. A tompább nyár típusnak inkább a kisebb, akvarell virágos minta lehet jó. A férfiaknál ez még inkább sokat számít. Azért valljuk be, mindkét nem számára fontos, hogy hogy néznek ki. Az pedig, hogy divatosak vagyunk, nem azon múlik, hogy a boltokban aktuálisan fellelhető menő darabokat vegyük meg. Az tesz minket stílusossá, hogy olyan ruhákat hordunk, amelyek számunkra megfelelőek.

Valóban létezik a „wow hatás”

Valóban létezik a „wow hatás”

Az emberek mennyire tudnak ráérezni a saját színekre önmagunktól, tanácsadás nélkül?

– Azt tapasztalom, hogy ráéreznek. Legalábbis éreznek valamit, csak nem tudják pontosan megmondani, hogy mit. Ekkor jön a képbe a szakember. Vannak olyan színek, amelyek csak nagyon kevés színtípusnak állnak jól. Például az okker vagy a narancssárga. Ezek például ősszel nagyon divatos színek, de csak a meleg színtípusoknak érdemes viselni őket. Sokszor megtörténik, hogy megveszünk egy ruhát, mert egy pillanatra megtetszik, hazavisszük, és aztán jó esetben felvesszük egyszer-kétszer, talán több sminkkel, de aztán a szekrényben porosodik. Rosszabb esetben fel sem vesszük az adott darabot, egyszer sem. Úgy gondolom, emiatt érdemes színtanácsadásra menni. Ezt csak egyszer kell, mert a korunktól függően nem változik az évszaktípusunk, a vásárlási szokásaink viszont igen. Sokkal gazdaságosabbak lehetünk. Nem vásárolunk már mindent összevissza.

Mi a fontosabb, a megfelelő szabás vagy inkább a jó szín?

– Ez nagyon egyéniség- és ízlésfüggő. Ha valaki azt szeretné, hogy az látszódjon a megjelenésén, hogy harmóniában van, akkor inkább a szín. Természetesen fontos arra is figyelni, hogy a testalkatunkhoz illő szabást válasszuk. Általában két másodperc alatt tesszük meg az első benyomást, amikor találkozunk valakivel. Ha pedig számunkra megfelelő színeket viselünk, akkor az emberek azt fogják látni, hogy ragyogunk. Sok embernek problémát jelent a teste elfogadása. Szerintem minden testalkathoz megvan a megfelelő stílus, valamint a sminkkel és a kiegészítőkkel is lehet játszani. Nem mindegy, hogy arany vagy ezüst ékszert viselünk, vagy milyen színű köveket, mert ezekkel is feldobhatjuk a szettünket. Jó lenne, ha mindenki elindulna egy ilyen úton, vagy legalább próbálkozna. Mert a másik probléma, amit látok, hogy az embereknek van egy standard öltözködési módjuk, és nem mernek kísérletezni. Nagyon szeretnék egy közösséget kialakítani, mert a színtanács csak egy lépés. Ha lenne egy összetartó csoport, akik megosztanák egymással a tapasztalataikat, együtt tudnánk fejlődni. A vendégeknek mindig mondom, hogy nyugodtan írhatnak nekem, küldhetnek képet, ha kérdésük van. Egyelőre hobbiszinten, vagyis másodállásként művelem ezt, de remélem, hogy egyre nagyobb lesz rá az igény. Nekem tényleg az a fontos, amikor látom, hogy az emberek boldogan mennek el tőlem, és nagyon sokat jelent számomra, amikor olyan visszajelzéseket kapok, hogy a környezetük is észrevette rajtuk a változást.

Nyitókép: A megfelelő árnyalatokban van a titok