2024. április 17., szerda
A GYÓGYSZERÉSZ TANÁCSAI

Nyári úti patika – Mit vigyünk magunkkal a vakációra?

Bizonyára mindenki vágyik már egy jó kis nyári vakációra, legyen szó külföldi utazásról, nyaralásról a tengerparton, vagy akár egy felderítő túráról belföldön. A gondtalan kikapcsolódás egyik alappillére a jó szervezés mellett egy gondosan összeválogatott úti patika, mellyel megelőzhetjük a rosszulléteket, vagy ha mégis bekövetkezik a baj, gyorsan orvosolhatjuk azt. Összeállítottuk a legszükségesebb készítmények listáját, hogy mit is tartalmazzon az egészségügyi csomagunk, és mire érdemes odafigyelni utazás előtt és alatt.

Utazás előtt érdemes tájékozódni arról, hol van legközelebb egészségház és gyógyszertár. Ha valamelyik egzotikus országot választottuk úti célnak, előzőleg tájékozódjunk a szükséges oltásokról, valamint a célország élővilágáról, növényekről, rovarokról, melyek esetleges kellemetlenséget okozhatnak.

Mit is tartalmazzon az úti patikánk? Az alábbiakban erre a kérdésre igyekszünk választ adni.

Fájdalom- és lázcsillapító, görcsoldó: Legyen nálunk mindig általános fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő készítmény! Érdemes a már korábban is bevált gyógyszereket választani, amelyek enyhítik a fej-, fog- és torokfájást, az izom-, illetve ízületi fájdalmakat is.

Gyomorpanaszok esetére: Bárhová is utazunk, érdemes már pár nappal a nyaralás kezdete előtt elkezdeni probiotikumot szedni. A probiotikumok segítenek az immunrendszer erősítésében, az emésztési problémák megelőzésében, és szervezetünket támogatják a kórokozókkal szembeni küzdelemben. Arra az esetre, ha mégis elkapunk valamilyen emésztőrendszeri fertőzést (hányinger, hasmenés), a probiotikum mellett gyors segítséget nyújthat a széntabletta, illetve a dioszmektit alapú készítmények.

Utazás közben előfordulhat, hogy hányingerünk lesz. Ez főként a nagy melegben gyakori. Ha valamelyik családtag hajlamos rosszullétre utazás közben, gondoskodjunk róla, hogy az úti patika tartalmazzon hányinger elleni tablettát vagy nyalókát!

Mindig gondoskodjunk a megfelelő fényvédelemről! A gondosan megválasztott fényvédő használata elengedhetetlen, legyen szó tengerparti nyaralásról, városnézésről vagy kirándulásról! A megfelelő naptejet bőrtípustól függően válasszuk ki, gondosan ügyelve a gyermekek bőrének védelmére, és napozás előtt legalább 30 perccel vigyük fel a bőrre! 3 év alatti kisgyermekek esetében legalább 50 faktoros naptej az ideális választás.

Az úti patikában legyen nálunk olyan hűsítő krém, zselé vagy hab, amely kifejezetten a leégett bőr kezelésére szolgál!

Sérülések ellátása: Kisebb-nagyok sérülések bárhol érhetnek bennünket. Elég egy óvatlan mozdulat, hogy megvágjuk magunkat, de akár a cipő is feltörheti a sarkunkat. Bőrfertőtlenítő spray, sebtapasz, gézlap és kötszer jól jöhet ilyen esetekben, különösen, ha gyermekek is velünk tartanak az utazásra.

Nyári megfázás: A légkondicionáló és a nedves fürdőruha, a sok hideg ital és a fagylalt akár nyáron is okozhat megfázást, náthát. Ezért az elsősegélycsomagunkban nem árt, ha van torokfertőtlenítő spray vagy szopogatós cukorka, lázcsillapító, orrspray, de akár C-vitamin vagy más immunerősítő készítmény, amely felgyorsítja és lerövidíti a gyógyulási folyamatot.

Védekezés a vérszívók ellen: Bármilyen helyszínen is tervezzük a vakációt, nagy valószínűséggel a rovarokat elkerülni nem tudjuk, ezért szúnyogriasztó mindenképp kerüljön a bőröndbe! Ne feledkezzünk meg a kullancsok elleni védekezésről sem, hiszen nemcsak erdőkben, játszótereken és parkokban is nagy a kullancsveszély. Mindenesetre, érdemes a táskában tartani valamilyen antihisztamin-alapú szirupot vagy tablettát, de kifejezetten külsőleg, csípésekre alkalmazható készítményt is, melyek csökkentik a viszketést és enyhítik a bőrpírt és az irritációt.

Vényköteles gyógyszerek utazás alkalmával is: Ügyeljünk arra, hogy gyógyszereinket rendszeresen szedjük utazás alkalmával is! Krónikus betegség esetén elengedhetetlen, hogy konzultáljunk háziorvosunkkal, és felírassuk terápiás gyógyszereinket az utazás időtartamára elegendő mennyiségben.

Plussz egy hasznos tanács: Érdemes listát írnunk utazás előtt. Kérjük gyógyszerészünk vagy háziorvosunk segítségét, hogy mindent időben beszerezhessünk!

És végül, ügyeljünk arra, hogy úti patikánk minél szárazabb, hűvösebb, fénytől védett helyen, gyermekektől jól elzártan legyen!

Nyitókép: Dmytro Sheremeta/freepik.com