2024. június 14., péntek

Az otthoni vérnyomásmérés szabályai

Az emberi szervezetet rendkívül bonyolult folyamatok halmazaiként lehetne leírni, egy olyan rendszerként, amelyben minden összefügg mindennel, így sok esetben a legkisebb elváltozásokat és eltéréseket is kezelni, szabályozni kell. Mindez tökéletesen igaz a vérnyomásra is.

A vérnyomás értékét rengeteg különféle tényező befolyásolja, például a testhelyzetünk, a napszak, az érzelmi állapotunk és az elmúlt fél órában végzett fizikai aktivitásunk. Gyakori jelenség, hogy az orvosi rendelőben magasabb értékeket rögzítenek, az otthon mért vérnyomásértékekhez képest. Az ülő helyzetben mért vérnyomás 5 Hgmm-rel magasabb diasztolés értéket mutat, mint fekve, de például a hát megtámasztásának hiánya is néhány Hgmm-rel megemeli az alsó értéket. A keresztbetett lábak viszont a szisztolés, azaz a felső értéket növelhetik.

Hogyan történjen a vérnyomásmérés?
Sok állapot, betegség esetén fontos, hogy otthon is rendszeresen ellenőrizzük a vérnyomásunkat, ehhez azonban ismerni kell a helyes mérés szabályait. Íme a legfontosabb tudnivalók a minél pontosabb otthoni vérnyomásméréshez:

 

Az első legfontosabb lépés a megfelelő méretű mandzsetta kiválasztása. Vastagabb kar esetén nagyobb nyomásra van szükség az artéria összenyomásához, így ha a mandzsetta nem megfelelő méretű, az hamis értékeket is eredményezhet.

A mérés előtti 5–10 percet töltsük nyugalomban, sőt az azt megelőző fél órában már ne dohányozzunk, ne kávézzunk, ne fogyasszunk nehéz ételeket, és ne sportoljunk!

A mandzsettát helyezzük a bal felkarra, kb 1-2 cm-rel a könyükhajlat fölé, az alkart pedig támasszuk meg az asztallapon úgy, hogy a mandzsetta szívmagasságba kerüljön!

Mérés közben támasszuk meg a hátat, és a lábakat helyezzük el lazán, semmiképp se keresztezzük őket!

 

Vérnyomásmérés alatt maradjunk nyugalomban, ne beszéljünk, ne nevessünk!

Az első mérés után várjunk pár percet, majd ugyanazon a karon, ugyanabban a pozícióban mérjük meg még egyszer a vérnyomást! Több, egymást követő mérés esetén számoljunk átlagot.

Vezessünk vérnyomásnaplót! Ez sokat segíthet a kezelőorvosunknak a megfelelő terápia megtervezésében.

A vérnyomás normális értéke
A normális értékektől eltérő, gyakran ingadozó, tartósan alacsony vagy tartósan magas vérnyomás súlyos betegségeket jelezhet előre, komoly következményeket idézhet elő, ezért a szakszerű kezelés, a megfelelő kivizsgálás soha nem tűrhet halasztást.

Optimális vérnyomásnak a 120/80 Hgmm-t, de mindenképp a 130 és 139 közötti szisztolés és/vagy 85 és 90 közötti diasztolés értéket nevezzük. Ha többszöri mérés alkalmával is 140/90 Hgmm-s vérnyomásértéket rögzítünk, akkor már magas vérnyomásról beszélhetünk, és ilyen esetben mindenképpen szakértőhöz kell fordulni a további vizsgálatok elvégzése és a súlyos szövődmények megelőzése érdekében.