2024. április 20., szombat

A szülés mint szép élmény

Beszélgetés Szőcs Balassa Teodóra dúlával

A régi időkben bevett szokásnak számított a dúlával, azaz egy segítő asszonytárssal való szülés, aki a bába mellett nyújtott segítséget a vajúdó kismamának. A dúla olyan – saját szülési tapasztalatot szerzett – nő, aki folyamatos fizikai, érzelmi és informatív segítséget nyújt az anyának a várandósság idején, a szülés alatt és után. Szőcs Balassa Teodóra dúla mesélt erről a hivatásról.

Hol hallottál először a dúlaságról, és miért döntöttél úgy, hogy dúla leszel?
– Mielőtt kismama lettem, nem tudtam, hogy létezik a dúlaság. Az első terhességmegállapító vizsgálatom után kétségeim lettek, amiket elmeséltem egy akkori tanáromnak, aki elmondta nekem, ő dúlával szült, és a dúla már az első pillanatoktól kezdve segíthet. Ekkor vettem fel a kapcsolatot az én dúlámmal, Emesével. Már az első találkozás alkalmával óriási megkönnyebbülést éreztem. Kismamaként, mikor jobban elkezdtem érdeklődni a szülés iránt, ilyen témájú könyveket olvastam, s akkor már éreztem, hogy vonz ez a hivatás.

Hol folyik a dúlák oktatása?
– Magyarországon több dúlaképző hely is létezik. Szerbiába egyfajta dúlaszövetség jár, ha megvan az a bizonyos szükséges létszám ahhoz, hogy a képzést megtartsák. Én is így fejeztem be a dúlaképzést. Ez a képzés csak egy kezdet, rengeteg időt és energiát kell belefektetni a további képzésekbe, fejlesztésekbe, de leginkább a tapasztalatszerzés által tud eljutni egy nő oda, hogy dúlának tekintse magát.

 

 

Kismama Kör

Kismama Kör

Mennyire ismert Vajdaságban a dúla fogalma, illetve mennyire népszerű a kismamák körében?
– Sokan nem tudják, amikor azt mondom, dúla vagyok, az mit is jelent pontosan. Ezen nem lepődöm meg, mivel Magyarországon régebb óta működnek a dúlák, és még ott is nagyon kevesen vannak tisztában a jelentéssel. Mi, dúlák, mindent megteszünk, hogy egyre több ember ismerje meg a munkásságunkat. Általában a bábával szoktak bennünket összekeverni, ilyenkor elmondjuk, mi mivel foglalkozunk. Ekkor látom rajtuk, hogy megértik: szükség van ránk. A kismamán múlik, hogy felkeres-e minket vagy sem, de nem minden állapotos nő keres fel bennünket, attól függetlenül, hogy tud a dúlákról.

Milyen kompetenciák kellenek egy dúlának?
– Úgy érzem, a dúlaképzés folyamán nagy érzékenyítést, teljesen új látásmódot kaptunk, mind a szülésre és a kismamákra, mind pedig az életre, valamint a mások iránt érzett empátiára vonatkozóan. Nagyon fontos dúlatulajdonság a segítési vágy, illetve a rugalmasság. Ha egy kismama felkéri a dúlát, hogy legyen mellette a szülésnél, az azt jelenti, hogy a segítő asszonytárs 6 héten keresztül ügyeletben van, és bármikor hívhatják, amikor beindul a szülés. Fontos még a tanulásvágy, mert mi is figyelemmel követjük a legújabb ajánlásokat a kismamáknak. Hiszem, hogy ha valaki hívást érez a dúlaságra, akkor az nem véltelenül van.

A terhesség mely szakaszában igényelhető a segítő asszonytárs támogatása, és miben nyújtotok segítséget?
– Attól a perctől kezdve, hogy valakiben megfogalmazódik: szeretne kisbabát, mi már attól a pillanattól kezdve tudunk segíteni, akár beszélgetésekkel, melyek folyamán körbejárjuk a leendő édesanya gondolatait, érzelmi világát, illetve ha vannak blokkok, akkor ezekre segítünk rálátni. Amikor valaki kismama lesz, teljesen más életszakaszba lép, ami számára ismeretlen lehet. Ilyenkor nagyon sok kérdés vetődik fel, persze a szüléshez való felkészülés is egy a nagy kérdések közül. Én tartok szülésfelkészítőt, ahol a fizikai és a lelki dolgokat összekapcsolva vesszük át az egész szülési folyamatot, azt, hogy mire lehet felkészülni, hiszen jó, ha tudják, mi várhat rájuk, akkor már nem félnek az ismeretlentől. Kismamamasszőr is vagyok, gyógymasszőri végzettségem van. Nagyon sokat segíthet a masszázs a várandósság alatt, mind a fizikai fájdalmak, mind a megpihenés érzését beleértve. A dúlai kapcsolódást teljesen az anyuka irányítja, mi megteszünk minden tőlünk telhetőt azért, hogy a szülés szép élmény legyen. A vajúdás szakaszában segíhetünk a kismamának az összehúzódások érzetein borogatással, illóolajokkal, fizikai támasszal, pózok ajánlásával, igazából a jelenlétünkkel, hogy a kismama azt érezze, ezt nem magának kell végigcsinálnia. Gyermekágyi segítséget is nyújtunk. Mi az anyukára figyelünk, segítünk neki feltöltődni, mivel a babóca akkor tud sok szeretet és figyelmet kapni, ha az anyuka jól van.

Dóri kismamát masszíroz

Dóri kismamát masszíroz

Az édesapák mennyire nyitottak és elfogadóak a dúlákkal?
– Tapasztalatom szerint általában az anyukák keresnek fel minket. Még ha az apukák gondolatban nem is tudják hova tenni, ki is az a dúla, az első találkozás után mindig pozitív véleménnyel vannak rólunk, s később a vajúdás közben is örülnek, hogy ott voltunk. A dúla azért van ott, hogy biztonságos teret nyújtson, segítsen az apukának jobban ráhangolódni vajúdó feleségére, hogy felismerje, mi esne abban a pillanatban a legjobban párjának.

Szülésnél bent lehet a dúla?
– Vajdaságban még nincs sehol sem kijelentve, hogy egy dúla bent lehet szüléskor, dolgozunk viszont rajta, hogy ez megváltozzon, a külföldi eredmények szerint ugyanis az anyukák sokkal jobbnak élték meg a szülést a dúla jelenlétében. Leginkább ez a szakemberektől függ, tehát nem az ország törvényeitől, hogy bekerüljünk a kórházakba. A szakemberek is azt tanácsolják, hogy előrehaladott vajúdással menjenek be az anyukák, és ebben sokat tudunk otthon is segíteni.

Milyen visszajelzéseket kapsz?
– A dúlaság legjobb része, amikor visszajelzéseket kapunk. Az anyukákból általában a hála érzése jön elő, hálásak a támogatásért, amit – lehet – az eddigi életükben még nem sokszor tapasztalhattak. Ezek éltetnek és motiválnak, hogy egyre több nőnek tudjak segíteni, hiszen lehet könnyebb egy támogató asszonytárs mellett a várandósságot megélni. Idéznék egy részt a legújabb visszajelzésből, amit kaptam: Hogy mit adott nekem Dóri aznap? Fizikailag is támaszkodhattam rá, és egyébként ezt a szó szoros értelmében is lehet nyugodtan venni. (…) mindenféle praktikát bevetett, hogy könnyítsen a fájdalmakon, és hogy a vajúdás erejével is bátran szembenézzek. (…) Apukának is segített abban, hogy hasznosnak érezze magát, hogy hogyan legyen a lehető legjobb támaszom. Megtisztelő, hogy velünk volt. Az ég is így akarta. (…) két óra hossza múlva már a karomban tarthattam a pici földlakót, aki mindenféle „erőszakos beavatkozás” nélkül született a világra. Köszönöm neked, Dóri.

 

Nyitókép: Dóri és a szülők