2024. április 30., kedd

Tánc és fúzió

Nem csak a Nagyszínpadon van élet az EXITen

Még egy egész nap választ el minket Szerbia legnagyobb zenei rendezvényétől, de már megszületett az EXIT ez évi legnagyobb fiaskója: a közösségi hálók máris égnek minden idők legízléstelenebb drogellenes kampányától, amely valószínűleg ugyanúgy nem fogja eltántorítani a kábszereseket kedvenc pirulájuktól, ahogy a halott kisbabák és rothadó fogak képei sem taszítanak súlyos nikotinfüggőket a nemdohányzók tisztes körébe. A szőrös meztelen férfitomport és vizelettől koszos gatyát felsorakoztató „Te tudod, honnan jön az áru?” felirattal nyomuló szörnyűség hétfőn került forgalomba, de már mémek százait produkálja. A stayclean.rs kampánya a bizonytalan eredetű drog veszélyeire szeretné felhívni a figyelmet, de az internet népe szerint kicsit túllőttek a célon.

Ez persze magát a fesztivált nem ronthatja el (bár nem szeretnénk, ha ezek a nem túl megnyerő emberi testtagok minden óriásplakáton szembejönnének odabent). Pár nappal ezelőtt a Magyar Szó a Nagyszínpad ez évi termését lobogtatta be, most azonban a kisebb, ám legalább annyira fontos színpadok előadóira hívja fel a figyelmet.

A Nagyszínpad után a legfontosabb zóna valószínűleg a Dance Arena, ahol tradicionálisan reggelig tart a zsúr és ahol a rutinos EXITelő megvárja a napfelkeltét. Mivel az elektronikus szcéna nem sokat változott, így ismerős nevekkel találkozhatunk: az első napon stílusosan itt lesz Carl Cox (ő mixelt az OPENS nyitóbuliján is, tehát jogosan ő áll az élen az Ifjúsági Főváros által megbélyegzett első napon), Charelotte de Witte, Maceo Plex és Monika Kruse. A második nap Paul Kalkbrenner, Boris Brejcha, Runy és Peggy Gou a legvárósabbak. Szombaton a milánói DJ-páros, a Tale Of Us és a bosnyák–német illetőségű Solomun zúzza reggelig, de itt lesz a zürichi Adriatique is. A záróreggelt Jeff Mills és Amelie Lens közreműködésével köszönthetjük majd.

Az EXIT zömmel elektromos zörejfesztivál, de hát nem csupán az: az Addiko Fusion Stage például a világ és a Balkán nagyjait sorakoztatja föl, sokszor irigylésre méltó kínálattal. Az első napon a hazai szcénát Helem Nejse ritmusai, Sajsi MC és a Bad Copy képviselik, de lesz itt brit ska a The Selekter képviseletében, a csodálatos hang(ulat)ú Raiven pedig Szlovénia színeiben ontja ránk az elektropopot. Másnap, pénteken a hazai palettáról az Atheist Rap jön el hozzánk, de itt lesz egy feltörekvő earlstowni indie-csapat, a The K’s, és a minket talán leginkább érintő Mongooz and the Magnet nevű, Pécsett alakult, ámde multikulti zenekar. Szombaton a nézők figyelmébe a Sixth June nevű duót ajánljuk elsőként: a szabadkai születésű Antal László és Lidija Andonov kettőse kábé egy évtizede járja a színpadokat, de itthon nehéz elcsípni őket. Ezen a napon látható a szintén helyi erőket képviselő Kal és a Frenki, Kontra, Indigo. Az utolsó napon olyan előadó lép fel, aki épp lecsúszta a Nagyszínpadot 2008-ban: a Nightwish formáció EXITes koncertje az első Tarja Turunen nélküli turnéján esett meg, ám most itt lesz Tarja szólóban! A külföldet mellette a Jeremy? nevű bolgár banda képviseli, míg a hazaiak színes palettát alkotnak Zvonko Bogdantól a Svemirkón át az Eyesburnig.

A program sűrű és sokszor nem ennyire körvonalazottan sajátságos, főképp a jól bejáródott stage-eken, mint a Latino, az AS FM vagy akár a Reggea Stage – ezeken a gyakorlott EXITelő egyszerűen tudja, mit várhat. A megszámlálhatatlanul sok helyszínen az elektronikus zene rajongói találhatnak elsősorban szállásra, a chill-zónától a vad őrjöngésig, a legmenőbb hazai DJ-k vezényletével.