2024. április 30., kedd

Tamburás továbbképzés Zentán

Bajai népzenészek oktatják a vajdasági gyerekeket

Tamburás továbbképzés zajlik Zentán az Alkotóházban és a Thurzó Lajos Művelődési és Oktatási Központ tantermében. A kétnapos képzést esősorban gyerekek számára szervezte meg a Hagyományok Háza Hálózat – Vajdaság és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet. A képzés oktatói a bajai Danubia tamburazenekar négy tagja: Csurai Attila, Csurai Milán, Száraz Zoltán és Szabó Szlaven.

Juhász Gyula népzenész, a kurzus egyik szervezője elmondta, hogy másfél éve, két-három havi rendszerességgel szervezik meg a tamburás képzéseket. Mivel Csantavérről és Bácsfeketehegyről mindig nagy számban érkeznek résztvevő gyerekek, ezért Zenta mellett egy-egy alkalommal ezekben a falvakban is megszervezték a kurzust, így az érdeklődőket helyben tudták oktatni. A jelenlegi már a hetedik kurzusuk, összesen negyven gyerek vesz részt az oktatáson, vagyis nincsenek betöltetlen helyek. A képzésen azonban nemcsak gyerekek vehetnek részt: az elmúlt alkalmakon fölnőttek, időskorúak is szép számmal megjelentek, elsősorban azok, akik a környező falvak egyesületeiben zenélnek.

Azért választottuk éppen a tamburát, mert a vidékünkön ez a jellemző népi hangszer, sok gyerek tanul rajta játszani szerte Vajdaságban. A tamburazene a magyar népzene szerves részét képezi. A szláv népek kezdtek ezen a hangszeren muzsikálni, majd itt, a Délvidéken, ahogy hatottak egymásra az itt élő népcsoportok, a cigányzenekarok mintájára tamburazenekarok is létrejöttek. A vidékünkön számos magyar tamburazenekar működött, ezt a repertoárt szeretnénk most föleleveníteni, és megtanítani a gyerekeknek. Nemcsak arra figyelünk, hogy új dallamokat tanítsunk nekik, de arra is, hogy elsajátítsák a helyes hangszerhasználatot.

Hozzátette, hogy a tamburazene egyre ismertebbé válik a lakodalmas zenén kívül is, mind több és több ember ismerkedik meg a népzenei hagyományokkal, ami részben annak is köszönhető, hogy az anyaország az általános iskolától egészen a doktori címig biztosítja a népzenei oktatást. A kétnapos tamburaoktatás célja, hogy serkentse a népzenei mozgalmat, a népzenei közösséget.

A kurzus augusztus 14-én délelőtt kezdődött, és a másnap délutáni bemutatóval ér véget. A bemutató a zentai Alkotóházban kezdődik délután öt órakor, a szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak.