2024. május 13., hétfő

A különleges gyermekekről

Lidércek a szekrényben a címe a Szabadkai Gyermekszínház legújabb magyar nyelvű előadásának

„Minden ember önmagáért szép, és ahogy vagy, úgy legyél elég. Boldog akkor vagy, ha ez vezet, tiszta szív és lelkiismeret” – hangzott el kedden egy dalban a Lidércek a szekrényben című előadás bemutatóján, a Szabadkai Gyermekszínházban. A produkció azt üzeni, hogy mindannyian különlegesek, egyediek és értékesek vagyunk. Ugyanakkor hangsúlyozza, hogy merjünk olyanok lenni, amilyenek vagyunk, és ne akarjunk beleolvadni a szürke tömegbe.

A szöveg szerzője Lénárd Róbert, az Újvidéki Színház művészeti vezetője, az előadást pedig Puskás Zoltán rendezte, sőt a jelmez- és díszlettervezésért is ő felelt.

A Lidércek a szekrényben című előadás dramaturgja Góli Kornélia, zeneszerzői pedig Erős Ervin és Klemm Dávid voltak. A szereplők pedig Horváth Blanka m.v., Gál Elvira, Greguss Zalán, Fridrik Gertrúd, Kocsis Endre, László Roland m.v., Sz. Budanov Márta, Vörös Imelda.

– Környezetünkben, és mindenhol a világban léteznek kitaszított, ámde különleges gyermekek, akiket csúfolnak, bántanak, kiközösítenek. Ezekről a gyerekekről szólnánk, azt üzenve nekik, hogy ne féljenek, mert nincsenek egyedül – emelte ki Puskás Zoltán, aki hangsúlyozta, hogy fontos közvetíteni és eljuttatni ezt a mondanivalót a célközönséghez is.

– A gyermekkori kirekesztettség olyan traumákat vonhat maga után, amit aztán az ember felnőtt korában is tovább cipelhet. Egy fiatalt, akinek van egy teljesen más kreált világa – mint például ebben az esetben Leventének, aki a kortársaival való futballozás helyett inkább képregényeket rajzol –, nagyon nehéz befogadni, és sok esetben éppen ez az ismeretlentől való félelem szüli meg az agressziót is a környezetében – magyarázta a rendező.

A történet egy kisfiúról szól, aki kicsit más, mint a többi gyerek. Félénk, magába zárkózó, szemüveges és hatalmas képzelőereje van, ezért az osztálytársai kiközösítik őt. Elkeseredettségében pedig a szobájában lévő szekrészörnyekhez fordul vigaszért, akik, mint kiderült, nem is annyira ijesztőek, mint amilyennek gondoljuk őket.

Nyitókép: Az előadás szépszámú közönséget vonzott a Szabadkai Gyermekszínházba, fotó: Gál Hermina