2024. április 30., kedd

Igazgatóváltás a Népszínházban

Miloš Stanković önkormányzati javaslatra váltja Ljubica Ristovskit megbízottként a szabadkai intézmény élén

A tartományi művelődési titkárságtól kapott információink szerint a szabadkai önkormányzat kezdeményezésére neveztek ki új megbízott igazgatót a szabadkai Népszínház élére Miloš Stanković, a szerb társulat színművészének személyében. A szabadkai önkormányzatban tegnap munkaszüneti napot tartottak, így az illetékes városi tanácstagot nem sikerült elérnünk.

A tartományi kormány múlt szerdai ülésén váltotta le Ljubica Ristovskit, a színház eddigi megbízott igazgatóját, aki csak később, e-mailben kapott értesítést a leváltásról.

Ristovski nem kommentálta a történteket, elmondta, hogy a megbízott igazgatói mandátuma novemberben jár le, de ennél többet nem kívánt nyilatkozni.

Ristovski igazgatói mandátuma egy évvel ezelőtt járt le, az akkor kiírt pályázatra Ristovski és Stanković jelentkezett, de mivel a szükséges támogatást egyikőjük sem kapta meg, ezért további egy évre meghosszabbították Ristovski mandátumát, amely most, novemberben jár le.

Ljubica Ristovski 1999-től állt a Népszínház élén, 2002-ben kiérdemelte a legjobb színházi menedzsernek járó Nikola Peca Petrović-díjat, vezetése alatt a Népszínház társulatai számos hazai és külföldi színházi eseményről tértek haza szakmai elismerésekkel. 2004-ben dr. Bodrogvári Ferenc-díjat kapott, 2014-ben pedig a multikulturális színház és az interkulturális együttműködés fejlesztéséért járó medált. Ristovski idén színháztudományi doktori fokozatot szerzett.

Miloš Stanković 20 éve tagja a Népszínház szerb társulatának, szakmai elismerések mellett Szabadka város dr. Bodrogvári Ferenc-díjjal jutalmazta. Az új megbízott igazgató mára ígért nyilatkozatot lapunknak.