2024. április 27., szombat

Képzőművészeink nyomában

Husvéth Lajosról, Baranyi Károlyról és Almási Gáborról emlékeznek meg idén a Szabadkai Városi Múzeumban

Husvéth Lajos és Almási Gábor műveit állítja ki idén a Szabadkai Városi Múzeum, de sok mást is tervbe vettek, egyebek közt a tóthfalusi plébánia közreműködésével Almási Gáborról egy tablókiállítás létrehozását is, a Forum Könyvkiadó Intézet gondozásában pedig Husvéth Lajos és Baranyi Károly monográfiájának a megjelentetését.

A Szabadkai Városi Múzeum Vajdasági Magyar Képtár (1830–1930) termében, egy gyönyörű Husvéth Lajos-tájkép előtt és Almási Gábor-szobor mellett tartott sajtótájékoztatót dr. Ninkov K. Olga, a Szabadkai Városi Múzeum művészettörténésze, ft. Utasi Jenő tóthfalusi plébános és Virág Gábor, a Forum Könyvkiadó Intézet igazgatójának a társaságában. Az esemény apropójául az szolgált, hogy a Szabadkai Városi Múzeum az idei évet Husvéth Lajos, Baranyi Károly és Almási Gábor évének tekinti. Ahogyan azt Ninkov K. Olgától hallhattuk, ennek oka az, hogy Husvéth Lajos és Baranyi Károly születésének 130., valamint Almási Gábor halálának 30. évfordulójáról emlékezünk meg idén.

– A Vajdasági Magyar Képtárban Husvéth Lajos és Almási Gábor kiállításával készülünk, amely a múzeumok éjszakájától lesz látogatható. Mindkét alkotótól emlék-, illetve ajándékgyűjteménnyel rendelkezünk. Husvéth Lajosé volt az első ilyen, amely bekerült a Szabadkai Városi Múzeumba. Husvéth Sarolta, a híres zombori festő özvegye, először Szlovéniába gondolta elvinni a férje alkotásait, de mások rábeszélték, hogy inkább a Szabadkai Városi Múzeumot válassza, és így maradjon az életmű Vajdaságban. A több mint kétszáz olajfestmény, rajz, akvarell, szobor és porcelántárgy, valamint szobrászati és festészeti eszközök így kerültek a tulajdonunkba. Ezeket több ízben is bemutattuk, most azonban Husvéth Lajos és Almási Gábor műveit állítjuk párhuzamba, egyebek közt azért is, mert a művészeknek hasonló az ars poeticájuk. A Tóthfalun született Almási Gábor Vajdaság egyik első akadémiai végzettségű szobrásza, és több köztéri szobor alkotója. Intézményünkben az ajándékgyűjteménye található meg, ebből válogatunk a tárlatra. Tóthfalun korábban már lebonyolítottunk néhány sikeres akciót, a Szabadkai Városi Múzeum kezdeményezésére emléktáblát helyeztek el, utcát neveztek el róla, és készült egy tárlat, valamint egy könyv is – fejtette ki Ninkov K. Olga, akitől mint azt megtudhattuk, a tóthfalusi plébánia közreműködésével, Almási Gábor életét és munkásságát bemutató, ún. utaztatható tablókiállítással is készülnek, amelyet több településen mutatnának be, állandó jelleggel viszont Tóthfalun lenne elhelyezve. Almási Gábor nagy jelentőséggel bír Tótfalu számára, ezt ft. Utasi Jenő hangsúlyozta:

– Nagyon örülök ennek a kezdeményezésnek, hiszen Almási Gábor a szívügyünk. Nem csupán megőrizni szeretnénk az emlékét, hanem népszerűsíteni is a fiatalok körében. Almási Gábor Tóthfalun töltötte gyermekkora egy részét, utána Völgyesre került, majd pedig tovább folytatta az életútját. A tablókiállítás mellett, tervezzük felállítani az egyik szobrát is, nyáron pedig szeretnénk elindítani egy alkotóműhelyt, amely a nevét viselné – tudtuk meg Utasi Jenő atyától.

A továbbiakban szó esett Baranyi Károly és Husvéth Lajos monográfiájának a megjelentetéséről is, erről Virág Gábortól tudhattunk meg részleteket:

– A Forum Könyvkiadó Intézet évente 25–30 címszót jelentet meg. Ebbe sok minden belefér, mi azonban szeretjük magunkat elsősorban irodalmi és képzőművészeti profilú kiadóként meghatározni, vagy legalábbis ezeket a tematikákat érezzük magunkhoz a legközelebb. Ehhez nagyrészt a Szabadkai Városi Múzeum, konkrétan Ninkov K. Olga is hozzájárult. Az ő szerkesztésében indult újra a képzőművészeti kismonográfia sorozatunk, amely a hetvenes, nyolcvanas, kilencvenes években jelent meg, azután volt egy kis szünet, majd pedig Ninkov K. Olga segítségével négy újabb kismonográfiát adtunk ki, Juhász Árpádról, Telcs Edéről, Vinkler Imréről és Nemes Fekete Editről. A sorozat célja, hogy Vajdaságban született, tevékenykedő képzőművészek életművét mutassuk be. Sok a tervünk ezzel kapcsolatban, idén Baranyi Károlyról jelentetnénk meg egy monográfiát, és a terveink közt szerepel Geréb Klára is. Szeretünk együttműködni a Szabadkai Városi Múzeummal, közösen fogjuk megjelentetni a Husvéth Lajosról készült monográfiát is, de elsősorban a múzeumé lesz a főszerep – tudtuk meg Virág Gábortól.

Nyitókép: A Szabadkai Városi Múzeum