2024. május 20., hétfő

Énekelt versek, móka és kacagás

Gyermekprogrammal vette kezdetét az Énekelt Versek 28. Zentai Fesztiválja rendezvénysorozat

Tegnap délelőtt Huzella Péter Kossuth-díjas zeneszerző, gitáros-énekes és Molnár György zenész és verséneklő Szabad a Vers! című, verses-zenés, interaktív, edukációs műsorával kezdetét vette az Énekelt Versek 28. Zentai Fesztiválja. A két neves előadó kortárs költők verseit adta elő játékosan, nézőtéren ülő gyermekeket is megszólaltatva, verselésre buzdítva. A rendezvény közönségét, a zentai általános iskolák harmadikos és negyedikes diákjait, nem volt nehéz együttműködésre buzdítani, mert azonnal vették a lapot és készségesen részt vettek az interaktív irodalmi játékban, amelynek a végén vastapssal jutalmazták meg a színpadon fellépő magyarországi fellépőket, akik műsorát a délutáni órákban Topolyán is megtekinthette a gyermeksereg, ma délelőtt pedig a két zenész a magyarkanizsai József Attila Könyvtárban és Művelődési Házban is fellép.
Huzella Péter lapunknak nyilatkozva elmondta, mivel sok-sok évvel ezelőtt már járt a Tisza-parti városban ezért a tegnapi fellépését félig-meddig hazatérésként élte meg, és örömének adott hangot, hogy részese lehetett a tegnapi előadásnak, majd pedig tekintettel arra, hogy gyermekek előtt hintette el az énekelt versek szeretetét, megjegyezte, hogy ezek éneklése segít a gyermekekhez közelebb hozni a költészetet.
– Már csak azért is, mert a versek igazából énekelve vagy elmondva élnek, kelnek életre, és ha kedvet csinálunk a gyerekeknek a versek előadásához, elolvasásához és a közvetlen kapcsolathoz a versekkel, akkor már túlteljesítettük a normákat – jegyezte meg a Kossuth-díjas zenész.
Molnár György kiemelte, hogy az előadás során a gyerekeket megpróbálta minél jobban bevonni a játékba, amiben a ritmus volt számára a nagy segítőtársa, ugyanis a ritmussal a gyerekek feloldódtak, így játszottak, bolondoztak és énekeltek együtt.
Ő egyébként az énekelt versek zentai fesztiváljának egyik veterán vendége, fellépője.
– Számomra nagyon sokat jelent ez a rendezvény, ugyanis immár több mint tíz éve járok ide. Többször is díjazottak voltunk Gál Hedda zentai verséneklővel és költőnővel – mesélte Molnár György, és megjegyezte, hogy számára külön megtisztelő ezúttal fellépni a fesztivál kisérőprogramjában is.
Baráth Hajnal Anna, a Zentai Városi Könyvtár vezetője és a rendezvény fő szervezője lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy a fesztivál péntek délutáni versenyprogramjában tízen lépnek fel. Köztük többen évek óta visszatérnek a rendezvényre, de vannak olyanok is, akik először mutatkoznak be.
– Ami különösen fontos számunkra, hogy a Magyar Nemzeti Tanács országos jelentőségű rendezvénnyé nyilvánította ezt a fesztivált, ennél nagyobb elismerést nem is tudunk elképzelni – jegyezte meg a fesztivál fő szervezője, és az idei rendezvénysorozat programját ismertetve elmondta, hogy szombaton 11 órától sor kerül Török Máté verséneklőnek, a Misztrál együttes tagjának a Versénekmondó című könyvbemutatójára is, amelynek Radványi Balázs lesz a vendége, este fél nyolckor pedig, ahogyan már a zentai közönség megszokhatta, a Kossuth-díjas és Prima Primissima díjas Kaláka együttes lép fel Bogdán Zsolt színművésszel együtt, és Kányádi Sándor költészetét mutatják be. A fesztivál vasárnap ér véget, amikor is Zomborban, a Magyar Polgári Kaszinóban 17 órakor egy óriási családi koncerttel, családi bulival zárják az idei fesztivált.

Huzella Péter / Gergely Árpád felvétele

Huzella Péter / Gergely Árpád felvétele

Molnár György / Gergely Árpád felvétele

Molnár György / Gergely Árpád felvétele

Nyitókép: A közönség aktívan bekapcsolódott a műsorba / Gergely Árpád felvétele