2024. április 27., szombat

Véget ért a zEtna XX. Irodalmi Fesztiválja

A háromnapos rendezvényen tíz író, egy képzőművész és három zenész vendégeskedett

Szombaton este véget ért a zEtna háromnapos fesztiválja. A vajdasági magyar irodalmi élet egyik legkiemelkedőbb rendezvényén izgalmas beszélgetésekre került sor a zentai Alkotóházban. Beszédes István főszervező elmondta, hogy jubileumi fesztivál résztvevői a földtörténetünk legújabb időszakának, az antropocén kornak a kihívásaira igyekeztek választ adni az írásaikon, alkotásaikon keresztül.
– A fesztivál látogatottsága az elmúlt évekhez hasonló volt, de mindig meglepődök, hogy vannak még ilyesmire is érdeklődők. Nemcsak zentaiak látogattak meg bennünket, hanem a környező településekről is érkeztek nézők. Egy más kulturális szerkezetben talán már kicsi volna nekünk ez a terem, de én nem a fejlesztésben gondolkodom, hanem a  fennmaradásban. Számunkra nagyon fontos ez a fesztivál és reméljük, hogy továbbra is megmarad – fogalmazott Beszédes István.

Pénteken Géber Lászlóval, a Vershamisító szerzőjével P. Nagy István beszélgetett, majd 18 órától Losoncz-Kelemen Emese kérdezte Antalovics Pétert a Magánbeszélgetés című kötetéről. A továbbiakban az Ágrólszakadtak kapcsán Smit Edit folytatott eszmecserét P. Nagy Istvánnal, végül pedig Bicskei Gabriellával és Sagmeister Peity Laurával Radics Viktória beszélgetett.
Antalovics Péter író elmondta, hogy már többször is volt a zEtna Irodalmi Fesztiválon, és mindig szívesen jár vissza.
– A vajdasági magyar irodalmi életben ez az egyik legfontosabb rendezvény, és nagyon örülök, hogy újra itt lehetek Zentán. Idén a Magánbeszélgetés című kötetemmel érkeztem a fesztiválra, ami a harmadik verseskötetem. A kötet szerkesztőjével, Losoncz-Kelemen Emesével beszélgettem, akivel egy tartalmas és előremutató munka során alakítottuk ki a kéziratot. Ebben a könyvben is hasonló problémákkal és kérdéskörökkel foglalkozom, mint az előző kettőben. A nyelvezetemet a harmadik részben már letisztultabbnak érzem. Sikerült kigyomlálnom az elmúlt 3–4 évben azokat a hibákat, amelyeket az előző kéziratokban elkövettem. A kötetet a nyáron mutattam be először a Dombos Feszten és azóta több helyen is – mondta Antalovics Péter.
A szombati zárónapon Takács Nándorral Bozsik Péter beszélgetett,  majd Ladányi István és Szajbély Mihály vették birtokba a pódiumot. Később Kerékgyártó István és Józsa Márta beszélgetésére került sor, majd Oto Horvattal Rajsli Emese folytatott eszmecserét. A programot Bakos Árpád, Kovács Nemes Andor és ifj. Kucsera Géza kamarakoncertje zárta.
A fesztivált a Magyar Nemzeti Tanács, a Tartományi Művelődési, Tájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság és a Köztársasági Minisztérium támogatta, valamint az esemény együttműködő partnerei a Fórum Könyvkiadó Intézet, a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet.

Nyitókép: A zentai Alkotóház adott otthont a rendezvénynek, fotó: Gergely Árpád