2024. április 30., kedd

Sinkovits Péter az idei Herceg-díjas

A díj zsűrije, Beszédes István, Fekete J. József – elnök, Goran Malbaša, Vladimir Jerković és Silling István egyhangú döntéssel Sinkovits Péter írónak, újságírónak, publicistának ítélte a 2017-es Herceg János Irodalmi Díjat.

„Sinkovits Péter verseit, prózáját sajátos tér-idő poétika jellemzi. Mindaz, ami plasztikusan ábrázolt hőseivel történik különböző, legtöbbször (a hazai olvasó által is) ismert tereket, megélt időket sűrít magába, alakjai mintha egyfajta álomidőben történő utazás részesei lennének, akárcsak regénye, az Orfeum óceánjárójának hol szabadságukat kiteljesítő, hol a történelmi időnek túszul eső utasai. Sinkovits költői, írói narratívájában a hangsúly mégis azon van, ami hősei lelkében zajlik mindennapjaik és sorsfordulóik során: az emberi tapasztalás idején és a létértelmezés kérdésein. Mert Sinkovits – legyen bár szó történelemről, világba kitettségről vagy emberi kapcsolatokról – a sors és a választás kérdéséről, tehát magáról az Útról ír. Munkássága kiteljesedésével tárcáit is mindinkább a bölcselet körülíró kérdései mélyítik.

Életművét áthatja a hercegi szemlélet: újságíróként szabadnak és függetlennek lenni, íróként magas poétikai, etikai és morális mércéket állítani, fölismerni a történelmi kor problémás voltát (Vergilius a csatornában), valamint a kor és a történelem által kódolt személyi szabadságot” – áll a bírálóbizottság jelentésében.

A díjat a doroszlói Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesület alapította 1998-ban, majd a zombori Berta Ferenc Zsebszínház 2009-ben újraalapította az időközben megszűnt díjat. A Zsebszínház 2016-ban a zombori Bielitzky Károly Városi Könyvtárral egyetemben ítélte oda az elismerést, és egyben átadta a díj alapító jogát a Városi Könyvtárnak.

A díjat a Dunatáji Herceg János Napok keretében adják át december 21-én a zombori Városi Könyvtár gyermekrészlegének nagytermében, 19 órai kezdettel. Az elismerés a zombori Mrákovits Péter szobrászművész tervezte kisplasztikából és oklevélből áll.