2024. április 27., szombat

Jurij Bikov orosz rendezőé a legjobb film

A legsikeresebb elsőfilmesnek járó díjat Moldovai Katalin alkotása nyerte el a FEST-en

Vasárnap ért véget az 52. alkalommal megrendezett FEST nemzetközi filmfesztivál Belgrádban. A versenyprogramban összesen 17 film szerepelt a világ minden tájáról, a fővárosban összesen 6 moziban, azaz 8 moziteremben vetítettek különböző témakörökben filmeket. A vasárnap zárult rendezvényen több, mint 500 vetítésre és az ünnepélyen díjkiosztóra is sor került.
A rendezvény fő versenyprogramja zsűrijének döntése szerint a legjobb filmnek járó díjat Jurij Bikov orosz rendező Az uralkodó című filmje kapta, a legsikeresebb filmnek járó elismerést pedig Mladen Đorđević Radnička klasa ide u pakao című alkotása, amelyet még három díjjal jutalmaztak, köztük a legjobb rendezőnek járó Belgrádi győztes elnevezésű díjjal is. A filmben mások mellett Krizsán Szilvia, az Újvidéki Színház színésznője is játszik.
A FEST zárásaként Miroslav Lekić Ruski konzul című történelmi drámájának premierjével méltóképpen zárták az idei nemzetközi filmfesztivált. Marko Đorđević Za danas toliko című műve kapta a Politika napilap legjobb szerb film rendezőjének járó Milutin Čolić díját. A fő versenyprogramban az európai-mediterrán térség legjobb alkotásáért járó elismerést Mladen Đorđević rendezte Radnička klasa ide u pakao című film, a legjobb európai filmnek járó közönségdíjat pedig Vlatka Vorkapić rendező Sveta porodica című filmje nyerte el. A régió legjobb filmjének járó Nebojša Đukelić-díjat és a legjobb rendezőnek járó díjat Mladen Đorđevićnek adták át a Radnička klasa ide u pakao című film megalkotásáért. Slavica Šnur és Vlatka Vorkapić Sveta porodica című filmje kiérdemelte a legjobb forgatókönyvért járó díjat. A legjobb női szerepért járó díjat Ivana Vuković szerezte meg a Za danas toliko című filmben nyújtott alakításáért. A legjobb férfiszerep díját a palesztin Saleh Bakri vehette át A tanár című filmben tanúsított profizmusáért. Az idei legsikeresebb elsőfilmesnek járó díjat pedig Moldovai Katalin Elfogy a levegő című alkotása nyerte el, amely tavaly Varsóban három díjat is begyűjtött.
A fesztivált hétfőtől, vagyis tegnaptól követi a PostFESTum, amely során március 7-ig Belgrád két mozijában – a fővárosi Kulturális Központ mozitermében és az Ušće Shopping Center Cineplex mozijában – megtekinthetik a film szerelmesei a fesztivál legkeresettebb alkotásait.

Tisztelgés Žarko Laušević előtt, akinek a Ruski konzul c. filmben volt az utolsó szerepe / forrás: CEBEF/Dušan Milenković

Tisztelgés Žarko Laušević előtt, akinek a Ruski konzul c. filmben volt az utolsó szerepe / forrás: CEBEF/Dušan Milenković

Nyitókép: Moldovai Katalin magyar rendező / forrás: CEBEF/Dušan Milenković