2024. április 27., szombat

Jövőre mutatják be a Hunyadi-sorozatot

Végetért a Hunyadi János életét és nándorfehérvári diadalát bemutató Rise of the Raven című televíziós sorozat forgatása és elkezdődtek a széria utómunkálatai. Jelen pillanatban a vágás folyik, ezt pedig a vizuális effektusokon zajló munkálatok követik majd és a tervek szerint 2024 végén a nagyközönség is megtekintheti a végeredményt. Robert Lantos, a Hunyadi-sorozat producere szerint a többnyelvű széria fontos mérföldkő, amelyre még nem volt példa a magyar filmgyártásban.

A TV2-n bemutatásra kerülő széria Ausztriában és Szlovéniában is adásba kerül, de az Egyesült Államokban, Angliában, Ázsiában és Európa-szerte is levetítik a potenciális vásárlók számára.

A szakmai premierek után az első közönségvetítésekre nagy valószínűséggel 2024 decemberében kerül sor. A nézők ekkor láthatják először teljes pompájában a képernyőkön azt a Nándorfehérvárt, amelyet egy valódi erődítményhez méltón készítettek el az alkotók.

Az alkotók olyan tervvel is előálltak, hogy a díszletet nem semmisítik meg, és nem is szabadulnak meg tőle. Megtartják, hogy a későbbiekben edukációs céllal felhasználhassák, vagy akár turisztikai látványosság legyen belőle.

A sorozat készítői egyébként a színészeket úgy válogatták ki, hogy mindenki saját nemzetét képviselje. Így Habsburg Frigyest Laurence Rupp osztrák színész, a szultánt Murathan Muslu török művész alakítja. A pápa szerepére az olasz filmcsillagot, Giancarlo Gianninit kérték fel, míg Brankovics szerb despotát Rade Šerbedzija színész alakítja.

Hunyadi Jánost Kádár L. Gellért erdélyi színész formálja meg, feleségét, Szilágyi Erzsébetet pedig Rujder Vivien alakítja.

A filmsorozat költségvetése több mint 20 milliárd forintot tesz ki a Nemzeti Filmintézet (NFI) információi szerint.

Nyitókép: Nemzeti Filmintézet