2024. április 30., kedd

A Szerelemmel kezdődik

Hetvenöt filmbemutató a belgrádi 41. Nemzetközi Filmfesztiválon, a FEST-en – Michael Madsen nyitja meg? – Négy szerbiai film bemutatóját időzítették a fesztivál idejére

Évente egyszer sajnálom, hogy nem vagyok belgrádi. Ez pedig a FEST miatt van. Február végén, március elejével bezárólag a szerb főváros szinte méhkasként megbolydul, és megy a moziba. Ez kihagyhatatlan, még akkor is, ha már közel sincs akkora eufória, mint a fesztivál kezdeti éveiben.

Nem csoda, hogy a rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatók iránt is hatalmas az érdeklődés, noha a nemzetközi filmfesztivál csak február 22-én, több mint egy hónap múlva kezdődik. Talán nem véletlen, hogy a szervezők épp a keddi napot választották az első nagyszabású sajtótájékoztató napjául, hiszen a Mokra Gora-i Kustendorf ma kezdődik, aminek köszönhetően máris a film felé fordult a közvélemény figyelme. A 6. nemzetközi film- és zenei fesztivál, azaz Emir Kusturica mind népszerűbb fesztiválja január 22-éig tart, és olyan neves vendégei lesznek, mint Monica Bellucci, Audrey Tautou, Jiang Jimou, Benh Zeitlin, Alekszej Balabanov, Gothár Péter és mások. A Drvengrad néven elhíresült helyszínre már nagyban érkeztek a vendégek, amikor Belgrádban megkezdődött a 41. FEST első idei sajtótájékoztatója, amelyen Dragan Marinković fesztiváligazgató az utóbbi évek legtartalmasabb, legszínvonalasabb kínálatát jelentette be, miközben abbéli reményének adott hangot, hogy idén is több mint százezer belépőjegyet sikerül eladniuk. Az idei rendezvény mottója a Felkészül, vigyáz, FEST, és a tavalyihoz hasonlóan 47 millió dináros költségvetésből hozták tető alá.

A február 22-étől március 3-áig tartó FEST-re 75 film bemutatását ígérik, melyek közül hagyományosan a Cannes-i Filmfesztivál győztese nyitja a belgrádi filmrendezvényt. Ezúttal tehát az osztrák Michael Haneke: Szerelem című megrázó, francia nyelvű alkotása nyitja a neves rendezői bravúrok sorát, a FEST-et. A film kedvéért tért vissza tíz év kihagyás után a nyolcvanas éveit taposó Jean-Louis Trintignant a filmvászonra, aki a 85. életévében járó Emmanuelle Riva mellett általános megítélés szerint rendkívüli alakítást nyújt a filmben. A fesztivál filmjei között lesznek Steven Spielberg Lincolnja, Paul Thomas Anderson érdeklődéssel várt The Master című filmje, Tom Hooper: A nyomorultak musicalje, csakúgy Woodie Allen, Berndardo Bertolucci, Brian De Palma, Terrence Malick, Giuseppe Tornatore, Ken Loach, Takeshi Kitano, vagyis korunk legnevesebb filmrendezőinek tavaly bemutatott alkotásai, és mint a FEST-en lenni szokott, ezúttal is lehetőséget kapnak a még be nem futott rendezők művei is. A fesztivál középpontjában a dél-amerikai film áll, nyolc alkotást mutatnak be arról az égtájról. A szervezők a fesztivál kuriózumának nevezték, hogy az Oscar-díj átadása előtt a belgrádi (és minden bizonnyal az újvidéki közönség) láthatja mindazokat az alkotásokat, amelyek a díjra esélyesek.

A FEST elmúlt négy évtizedes történetében alig volt alkalom, emlékeztettek a szervezők – közöttük Ivan Karl szelektor, Vesna Marjanović, a FEST bizottságának elnöke, vagy Borislav Anđelić művészeti igazgató –, hogy kettőnél több szerbiai filmet bemutathattak a fesztivál idején. – A három is hiperprodukciónak számít, hát még a négy, amennyi idén lesz! A négy szerbiai film premierje egyben európai bemutató is – mondta Karl. Ezek Srđan Golubović Krugovi (Körök) című filmje, amelyet 18-án az Egyesült Államokban bemutatnak. Az alkotás főhősét a trebinjei Srđan Aleksićről mintázta, aki a háború zivatarában megmentette muzulmán szomszédja életét, ám ezzel elvesztette saját nemzettársai bizalmát. Főbb szerepben: Vuk Kostić, Nebojša Glogovac, Aleksandar Berček, Leon Lučev, Hristina Popović, Nikola Rakočević és Boris Isaković. Továbbá bemutatják Hadži-Aleksandar Đurović debütáns, a Ljubav dolazi kasnije (A szerelem később jön) romantikus drámáját, mely egy éjszakába ágyazva három történetet vonultat fel. Mindhárom főhőse múltbeli kapcsolatait igyekszik békés mederbe terelni. Az Albertov put (Albert útja) Predrag Bambić dokumentumfilmje Albert Mayerről, a perlezi (Bánát) születésű többszörös Oscar-díjas konstruktőrről szól. A FEST záróvetítésének megtisztelő feladata hagyományosan szerb filmnek jár ki, idén Goran Marković Falsifikator (A hamisító) filmszatíráját láthatja a közönség, melynek főhőse tiszta jó hiszemből iskolai diplomákat hamisít, ám börtönben végzi.

A Száva Központban lesz idén is a vetítések központi színhelye, ahol nyolc kategóriában, szinte éjjel-nappal vetítik a filmeket. Folytatódik az anyagi okoknál fogva egy időre mellőzött Európa Európán kívül elnevezésű versenyprogram, amelynek keretében hét (horvát, török, orosz, kazahsztáni, izraeli és szerbiai) filmet vetítenek. A szervezők kifejezték reményüket, hogy folytatni tudják a jelentős fiatal alkotókat, producereket megszólító program megszervezését. Ugyanakkor a tegnapi sajtótájékoztatón még nem tudták megerősíteni, hogy valóban Michael Madsen nyitja majd meg a fesztivált, de annyit megelőlegeztek, hogy filmcsillag lesz a tengeren túlról.