2024. május 8., szerda
A GYÖNGYÖSBOKRÉTA ÉS A DURINDÓ UTÓZÖNGÉI

Még mindig van erő és lélek a tánchoz

A legidősebbek néptánccsoportja a Gyöngyösbokréta színpadán a Horgosi Hagyományőrző Néptánccsoport volt

Az idén a horgosi Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület két néptánccsoporttal érkezett a Magyarcsernyén megrendezett LIX. Gyöngyösbokrétára. Az egyik csapat az ifjúsági-, a másik a hagyományőrző néptánccsoport volt, amely hagyományos horgosi gyöngyösbokrétás táncokkal érkezett, számolt be Szécsi Zsolt művészeti vezető.

Lelkesen és önzetlenül táncolnak (Molnár Edvárd felvételei)

Lelkesen és önzetlenül táncolnak (Molnár Edvárd felvételei)

– A hagyományőrző tánccsoport igazi veterán csapatnak számít, életkoruk ugyanis meghaladja a hatvan évet, de még mindig erővel és lélekkel táncolnak a színpadon. Ők alkotják azt a legrégebbi generációt is, amelynek tagjai évtizedeken át rendszeresen járnak a Gyöngyösbokrétákra. Ezeket a táncokat, amelyeket táncolnak, dr. Szöllősy Vágó László digitalizálta az 1933-ban Csonoplyán megrendezett Gyöngyösbokréta megőrzött felvételeiből, és azóta ezeket változatlan formában adják elő, lelkesen és önzetlenül – tette hozzá a művészeti vezető.

Mint az beszélgetésünk során kiderült, ez a csapat más táncokkal nem is foglalkozik.

– Ők azok, akik előttünk jártak az egyesületben és a Gyöngyösbokréták történetében is, mert ők már ötven-hatvan éve járnak erre a rendezvényre. Mi gyerekként csapódtunk hozzájuk, ők viselték gondjainkat, és a mai napig is együtt járjuk a terepeket – tette hozzá Szécsi Zsolt.

Azt is megtudtuk Zsolttól, hogy a csoport hetente összejön próbálni, gyakorolják a koreográfiájukat, de kitértünk az öltözékükre is.

A Horgosi Hagyományőrző Néptánccsoportban az átlagéletkor hatvan év

A Horgosi Hagyományőrző Néptánccsoportban az átlagéletkor hatvan év

– Horgos a dél-alföldi táncdialektushoz tartozik, így Szeged környéki viseletekben táncolnak. Folyamatosan gyűjtögettük a régi felvételeket, és azok alapján próbáltuk meg rekonstruálni, hogy az ő viseleteik is minél közelebb álljanak az eredeti horgosi viseletekhez – zárta gondolatait Szécsi Zsolt.

Nyitókép: A Horgosi Hagyományőrző Néptánccsoportban az átlagéletkor hatvan év