2024. május 9., csütörtök
A GYÖNGYÖSBOKRÉTA ÉS A DURINDÓ UTÓZÖNGÉI

Bánáti sorsok az első világháborúban

A fesztivál kísérőrendezvényeként bemutatták dr. Szilágyi Mária és dr. Németh Ferenc közös tárlatát Magyarcsernyén

Dr. Szilágyi Mária és dr. Németh Ferenc Bánáti sorsok az első világháborúban című közös tárlatát a Magyarcsernyén megrendezett LIX. Gyöngyösbokréta és XLVI. Durindó egyik kísérőrendezvényeként mutatták be.

A kiállítást dr. Szilágyi Mária szerző nyitotta meg, aki elmondta, hogy a tárlat nem egyetemesen mutatja be az első világháború történéseit, hanem két hétköznapi ember sorsán keresztül, a zsombolyai Bayer Irénén és a németcsernyei (a mai Szerbcsernye) Fábián Ernőén keresztül, akik az életüket Magyarcsernyén élték le.

Fábián Ernő katonaorvosi egyenruhában és Bayer Irén ápolónőként (Molnár Edvárd felvételei)

Fábián Ernő katonaorvosi egyenruhában és Bayer Irén ápolónőként (Molnár Edvárd felvételei)

– A körülöttünk lévő kiállítás az első világháborúnak állít emléket. A két hétköznapi ember sorsán keresztül szemléltetjük azt, hogy hogyan élte meg vidékünk a háború viszontagságait. A Fábián házaspár is azok közé tartozott, akiknek a nagy háború eseményei alakították a sorsát, az életpályáját. A háború kitörésével Fábián Ernőt katonai orvosként mozgósította az Osztrák–Magyar Monarchia a hadseregbe, menyasszonya, Bayer Irén pedig katonakórházakban dolgozott ápolónőként – kezdte beszámolóját dr. Szilágyi Mária.

Mint az kiderült, az első világháborúban szerzett élményeit, megfigyeléseit Fábián Ernő két hadi naplójában örökítette meg, amihez szervesen illeszkedik az a gazdag fényképgyűjtemény, amelyet a hadszíntereken és a hadipari épületekben készített, ugyanis amatőr fotózással is foglalkozott. Ezt az anyagot egészítik ki a Fábián család által megőrzött levelek és képeslapok is.

– Ezekből kerekedik ki Fábián Ernő és Bayer Irén háborús élet története. A család által megőrzött levéltári anyag, a két hadi napló, a számos levél és a fénykép gazdasága miatt nemcsak Bánát szempontjából, tágabb viszonylatban is egyedülálló. Fábián Ernő az első világháború után Magyarcsernyén folytatta orvosi pályafutását. A levelekből kiderül, hogy főként felesége, Bayer Irén szorgalmazására, aki a háború alatt többször vendégeskedett Csernyén Fábián Dénes plébánosnál és annak édesanyjánál, vagyis Ernő testvérénél és édesanyjánál – mesélte a kurátor.

Levelek és családfa

Levelek és családfa

A világháború alakulása a pár életére is rányomta a bélyegét. Temesváron szerettek volna letelepedni, de az a trianoni békeszerződést követően az a Román Királysághoz került, majd az 1924-es határkiigazítás után Zsombolyát is a Román Királysághoz kapcsolták.

– Fábián Ernő és Bayer Irén 1919-ben érkezett Magyarcsernyére, hogy a férj betöltse a körzeti orvosi állást, amely pozícióra a környék nagybirtokosa, Csekonics gróf nevezte ki. Házat is kaptak, amelyet a gróf 1913-ban építtetett a mindenkori csernyei orvos számára, és a fizetésükről is a Csekonicsok gondoskodtak. A házaspár igazi polgári életet élt falusi környezetben, emellett aktívan részt vettek a közösség életében is – hallottuk a szerzőtől.

Portrék

Portrék

A kiállítást a két kurátor több fejezetre bontotta. Az első rész a Fábián családot mutatja be, családfával, és a Csekonics-uradalom térképével, a második Ernő és Irén első világháborús életét vonultatja fel, katonaruhában és ápolónői ruhában. A tárlatban emléket állítottak a zsombolyai mindennapoknak is, Irén ugyanis 1918-ig Zsombolyán töltötte a háborús mindennapokat, ott szolgált ápolónőként. A következő rész a galíciai fronton szolgáló katonákat mutatja be, ezen képek mindegyike Ernőé, aki itt töltötte katonaorvosi szolgálatát. A szerzők emléket állítottak a galíciai frontnak is, ahol Fábián Ernő és Bayer Irén már házastársakként szolgáltak a háború végéig. A következő rész a galíciai falvakat és az ott élőket mutatja be, míg az utolsó részben a házaspár magyarcsernyei életét tárják elénk.

Nyitókép: Fábián Ernő katonaorvosi egyenruhában és Bayer Irén ápolónőként (Molnár Edvárd felvételei)