2024. május 17., péntek
A DÉL-BÁNÁTI MAGYAR MŰVELŐDÉSI EGYESÜLETEK 33. SZEMLÉJÉNEK MARGÓJÁRA

Már a nyári rendezvényekre készülnek

Tartalmas évet tudhat maga mögött a sándoregyházi Bonnáz Sándor Magyar Művelődési Egyesület

Idén, június 10-én, Torontálvásárhely adott otthont a Dél-bánáti Magyar Művelődési Egyesületek  33. Szemléjének, amely során nyolc magyar művelődési egyesület tizenkilenc műsorszámmal mutatkozott be. A késő délutáni programot egy fontos tanácskozás előzte meg, amikor is a dél-bánáti magyar művelődési egyesületek képviselői beszámoltak az elmúlt évben megvalósított programjaikról, valamint további terveikről, esetleg ötleteikről szóltak néhány szót.

Sándoregyházán főként bukovinai származású székely magyarok és bolgárok élnek a később odatelepedett szerb és más nemzetiségekkel együtt. A településen a Moša Pijade Általános Iskolában már több mint húsz éve nincs magyar nyelvű oktatás, csak anyanyelvápolás, de azért az idősek mellett gyermekek is tagjai a Bonnáz Sándor Magyar Művelődési Egyesületnek, amely 2001-ben alakult.

Cvetanović Katalin (Vidács Hajnalka felvételei)

Cvetanović Katalin (Vidács Hajnalka felvételei)

Ami az egyesület tavalyi munkáját illetti, Cvetanović Katalin titkár elmesélte, hogy rendezvényeik megszervezésében és lebonyolításában nagyon sok segítséget és támogatást kaptak Vaskeba Hajnalkától, a dél-bánáti szórványba kerülő Petőfi-program ösztöndíjasától. A hagyományos nőnapi teadélután, a közös majálisozás és a hagyományos disznótoros nap mellett az anyanyelv világnapjáról sem feledkeznek meg.

– Minden év februárjában megemlékezünk az anyanyelv világnapjáról. A résztvevők idén februárban tizenhárom nyelven szólaltak meg, köztük mi is, magyarul – hangsúlyozta az egyesület titkára, majd kitért arra is, hogy április második felében jelentős jubileumot is megünnepeltek.

– Idén emlékeztünk meg az al-dunai székelyek letelepedésének 140. évfordulójáról. Ünnepi műsorral, kézimunka- és fotókiállítással, valamint vacsorával készültünk a vendégeinknek. Testvértelepülésünk, a tolna megyei Mőcsény is szép számban képviseltette magát – mesélte Cvetanović Katalin, majd kitért egy másik érdekes rendezvényre is, ami sok látogatót hozott a közösségi házuk tájszobájába.

A Bonnaz Sándor Magyar Művelődési Egyesület kézimunka szakcsoportjának kiállítása a szemlén

A Bonnaz Sándor Magyar Művelődési Egyesület kézimunka szakcsoportjának kiállítása a szemlén

– A Foto-Safari nevű program keretében, a sándoregyházi Žarko Zrenjanin Művelődési Otthon és a Dunavac fotószakcsoport szervezésében, mintegy háromszázan tértek be hozzánk fotózni. A gyermekek magyar népviseletbe öltözve várták a fényképészeket, akik mindent megörökítettek – zárta gondolatait Cvetanović Katalin.

Az egyesület már készül a szokásos nyári rendezvényeire is, a Nagyanyáink ételei és kalácsaira, és a Halász- és vadásznapokra is.