2024. május 17., péntek
A 33. DÉL-BÁNÁTI MAGYAR MŰVELŐDÉSI EGYESÜLETEK SZEMLÉJÉNEK MARGÓJÁRA

Odafigyelnek ránk

Lendületben a kevevári Keve Magyar Művelődési Egyesület

Nemrégiben Torontálvásárhely adott otthont a 33. Dél-bánáti Magyar Művelődési Egyesületek Szemléjének, amely során nyolc magyar művelődési egyesület tizenkilenc műsorszámmal mutatkozott be. E programot egy fontos tanácskozás előzte meg, amikor is a dél-bánáti magyar művelődési egyesületek képviselői beszámoltak az elmúlt évben megvalósított programjaikról, valamint további terveikről, esetleg ötleteikről szóltak néhány szót.

Kevevárán a magyar művelődési egyesület Keve Magyar Művelődési Egyesületként 2002-ben jött létre. Jelenleg harminc tagja van, és rendszeresen tartanak foglalkozásokat a gyermekeknek és a felnőtteknek is.

Az egyesület nevében Binec Margit elnök szólalt fel, aki elmondta, hogy megszívlelték a tavalyi tanácskozáson hallottakat, méghozzá azt, hogy a dél-bánáti magyar művelődési egyesületek figyeljenek jobban egymásra és találkozzanak többet egymással.

– Egyesületünk népdalköre tavaly több művelődési műsorban is fellépett Pancsován és Hertelendyfalván is. A palicsi Durindót követően a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség meghívására ismét Palicsra utaztunk a Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok megnyitójára. Szintén egy nagyon szép meghívást kaptunk a szabadkai Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesülettől, akik Székelykeve mellett hozzánk is ellátogattak, így elfogadtuk a meghívásukat. Nagyon örültünk annak, hogy ismét kimozdulhattunk, és úgy éreztük, hogy odafigyelnek ránk – számolt be Binec Margit.

Binec Margit (Vidács Hajnalka felvétele)

Binec Margit (Vidács Hajnalka felvétele)

A Keve Magyar Művelődési Egyesület tavaly október 15-én, Avilai Szent Teréz napján ünnepelte fennállásának huszadik évfordulóját, amire egy műsorral készültek.

– Az alkalmi műsorunkra meghívtuk a székelykeveieket és a pancsovaiakat is, és együtt ünnepeltünk. Úgy érzem, hogy az a nap nagyon sikeres volt, és újabb lendületet adott az egyesület munkájához – mesélte az elnöknő.
Binec Margit felszólalásában Vaskeba Hajnalka, a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasának munkáját is méltatta, aki hetente egyszer járt el hozzájuk a gyermekekkel foglalkozni.

– Neki köszönhetően sikerült megszerveznünk az első 1956-os megemlékezésünket. Elhozta azt a programot, amit Hertelendyfalván is sikeresen megvalósított, és a segítségével készítettük fel a gyermekeket a programokra – mondta az elnöknő.
Az egyesület kihasználja a pályázatok adta lehetőségeket is. A Csoóri Sándor Alapkezelő támogatásaiból az évek során a fellépők teljes ruhatárát felfrissítették, és a tartományi művelődési titkárság pályázatán is sikeresen szerepeltek.

– Szeptemberben a sándoregyházai Bonnaz Sándor Magyar Művelődési Egyesülettel közösen szeretnénk egy magyar és szerb nyelvű előadás keretében megemlékezni Petőfi Sándor kétszázadik születésnapjáról – zárta gondolatait Binec Margit.

Nyitókép: A Keve Magyar Művelődési Egyesület népdalköre (Vidács Hajnalka felvétele)