2024. május 11., szombat

Napi másfél perc

Katona Gábor szakgyógyszerész és kozmetológus volt a VM4K vendége

A Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ Csütörtök esték elnevezésű programsorozatának keretében egy ismeretterjesztő beszélgetésre került sor, melynek központi témája a tudatos bőrápolás volt. A meghívott vendég ezúttal Katona Gábor szakgyógyszerész és kozmetológus, az Újvidéki Egyetem Gyógyszerészeti Tanszékének tanársegédje és doktorandusza, és a Gaboteka megalapítója volt, akivel a nyári szépségápolásról, a megfelelő fényvédés fontosságáról, és a bőrápolási rutinról beszélgetett Raffai Telečki Ágnes színművésznő, az Újvidéki Művészeti Akadémia munkatársa. Az eseményen egy rövid termékbemutató keretében a látogatóknak lehetőségük volt közelebbről is megismerni a Gaboteka kozmetikumait.

– Nagyon fontos a megfelelő bőrápolás. Én úgy gondolom, hogy naponta másfél percet mindenki rá tud szánni a bőre egészségére. A napi alaprutin egyszerű. Az első lépés mindig a bőr megtisztítása, második lépésként a szérum jön a sorban, amivel célzottan a legfőbb bőrprobléma ellen lépünk fel. Végül a krém következik, ami ugyancsak lényeges eleme az arcápolási rutinnak. Napszak alapján is bonthatjuk a krémeket, reggel inkább fényvédővel ellátott könnyed állagokat használjunk, estére pedig az gazdagabb, táplálóbb fajtákat. Estére jó választás lehet a gél (éjszakai) maszk is, így még több ideje van a hatóanyagoknak beszívódni. Termékeket bőrtípus és bőrprobléma szerint kell választani. Érdemes valamilyen szakemberrel, kozmetológussal, bőrgyógyásszal megállapítanunk azt, hogy egyáltalán vannak-e valamilyen problémáink, de mint hangsúlyozom, elengedhetetlen a nappali fényvédelem, ugyanúgy télen is – magyarázta a kozmetológus.

A szakgyógyszerész kitért arra is, hogyan jutott el odáig, hogy megálmodja a saját termékeit, melyekre leginkább a magas hatóanyag-tartalom jellemző.

– Sokáig foglalkoztam tanácsadással is, majd rádöbbentem, hogy nagyon nehezen találok megfelelő terméket, amit ajánlani tudnék. Ebbőlkifolyólag született meg bennem az ötlet, hogy ha már amúgy is ez a szakmám, akkor én is össze tudok állítani néhány csodaszert. Létrehoztam egy labort Magyarkanizsán, ahol a mai napig is készítem a termékeket – mondta Katona Gábor.

Nyitókép: Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ