2024. április 30., kedd

Vissza a forrásokhoz!

A Szerb Nemzeti Színház évadnyitó operabemutatója 3000 néző előtt a Péterváradi várban

Giuseppe Verdi Aida c. operájának látványos előadásával nyitja meg a 161. évadját Szerbia legpatinásabb múltú, székvárosi Szerb Nemzeti Színházának Operatársulata. A világhírű darabot minden idők egyik legjelesebb olasz zeneszerzője eredeti elképzelésével összhangban állítják színpadra – a szabad ég alatt, a Péterváradi vár falai között. Éspedig felül 350 résztvevővel: zenészekkel, zenekarral, kórustagokkal, hazai és nemzetközi szólistákkal, balett-táncosokkal, valamint sok statisztával a tömegjelenetekben.

– Ez olyan csodálatos operaélmény lesz, mint amilyen Verdi idejében volt. A legrégebbi nemzeti színházunk a jelenlegi nehéz körülmények között újabb évadot nyit. Ez már kihívás! –  fogalmazott a közkedvelt zenés-színpadi darab premierje kapcsán Aleksandar Stankov, a Szerb Nemzeti Színház Operatársulatának igazgatója.

Hangsúlyozta, hogy idén, amikor az egész világ Giuseppe Verdi halálának 120. évére emlékezik, a Szerb Nemzeti Színház Operatársulata három nagy évforduló fényében – 160 éves a színház, 120 év telt el a nagy zeneszerző halála óta, és 150 év múlt el az Aida premierje óta – mutatja be ezt az operát szeptember 15-én úgy, ahogy a zeneszerző annak idején elképzelte: a szabad ég alatt – azaz a Péterváradi vár falai között! – mondta Stankov, majd visszatekintve az elmúlt hónapokra hozzáfűzte: mindennap hallottuk a járvánnyal kapcsolatos lesújtó megbetegedési, elhalálozási adatokat, arról értesülhettünk, hogy barátok veszítik el az állásukat. Számos dolog leállt ebben az időben, a művészek kényszerpihenőn voltak, a kultúra és a művészet szünetelt. A Szerb Nemzeti Színház Operatársulata azonban a kezdetektől fogva felvállalta a tűzoltó szerepét, hogy közönséget teremtsünk, és kapcsolatban maradjunk a közönséggel a rendkívüli körülményekben. Erőfeszítéseink, törekvéseink során mi magunk is levontunk néhány fontos tanulságot. Megtanultuk, hogy a fenntarthatóság innovációt és a jelen pillanathoz való állandó alkalmazkodást jelent. Hogy művészek vagyunk, akik a művészet által próbálunk segíteni az embereknek, a mi közönségünknek, az újvidékieknek – mondta a Szerb Nemzeti Színház Operatársulatának igazgatója.

Stankov hangsúlyozta azt is, hogy mivel az utóbbi években a Nyugat, eltelve a modern produkciókkal, törekszik visszatérni az operaelőadás klasszikusabb értelmezéséhez, a Szerb Nemzeti Színház Operatársulatának évadnyitó Aida előadása a klasszikus és a modern kifejezés ötvözete lesz. Nagy zenekarral és kórussal, valamint az Arena di Verona operaház vendégkarmesterével és szólistáival. A tervek szerint mintegy 3000 néző előtt mutatják be az Aida látványos operaelőadását szeptember második hetében.

A mű a szabadban, a járványügyi ajánlásokkal összhangban kerül előadásra, a jegyek pedig hamarosan a székvárosi Szerb Nemzeti Színház pénztárában és online is megvásárolhatók lesznek.