2024. április 30., kedd
8. Új Várszínházi Fesztivál, Čortanovci

Két magyar produkció a versenyműsorban

A Dino Mustafić rendezte előadás nyitja meg a fesztivált

A 8. Új Várszínházi Fesztivál szeptember 3-a és 8-a között várja a közönséget Čortanovcin, a Stanković-villa előtti szabadtéri színpadon.

A fesztiváli belépőjegy már megvásárolható a GigsTix  hálózaton keresztül. Az egyéni jegy ára 1000, míg a teljes programra szóló jegy 4000 dinár. Az összeg tartalmazza a retúr buszjegy árát is. Az utaztatást, a korábbi évekhez hasonlóan, minden este megszervezik azok számára, akik Újvidékről vagy Belgrádból utaznának a čortanovci rendezvényre.

Öt versenyelőadás és a nyertesek számára egy egyetemi előadás szerepel a színházfesztivál programjában.
Az Új Várszínház Život se sa mnom mnogo poigrao c. előadása, premierje nyitja meg a színházi szemlét. David Grosman azonos című regényét Darko Lukić dramatizálta és Dino Mustafić rendezte. A közönség a hősnő, Eva Panić Nahir, a Goli otok egyik foglyának élettörténetét kísérheti majd figyelemmel a Stanković-villa előtti szabadtéri színpadon.

A fesztiválműsor versenyprogramjában kerül bemutatásra a Maradok maradni  (Ostajem ostati) című dokumentumdráma, az Újvidéki Színház jeles színművészeinek, Sz. Elor Emina, László Judit, Szalai Bence és Ozsvár Róbert önálló produkciója, amelyet Crnkovity Gabriella rendező állított színpadra.

A fesztiválon a közönség a Jugoslavija, moja dežela c. előadást a Gledališče Koper és a  Prijedori Színház közös játékában nézheti meg.  Füst Milán Boldogtalanok című drámájával az erdélyi színművészek, a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház alkotói fognak bemutatkozni a nemzetközi Új Várszínházi Fesztivál közönségének. A versenyprogramot Vladimir Đurđević Berači snova című, Božidar Đurović rendezte produkció zárja a belgrádi Zvezdara Színház művészeivel. A fesztivál díjazottjainak tiszteletére mutatják be a Csoportterápia  (Grupna terapija) c. darabot a fővárosi Kortárs Művészeti Kar mester fokozatának hallgatói, Vida Ognjenović egyetemi tanárnő növendékei.

Minden előadás 20 órakor kezdődik. Eső esetén a műsor a székvárosi Jovan Subotić u. 3–5. alatti Újvidéki Színházba tevődik át.