2024. május 18., szombat

MNT: Mondják le a Tanyaszínház turnéjának további állomásait

Alább olvasható az a közlemény, amelyet ma hozott nyilvánosságra a Tanyaszínház idei turnéjáról a Magyar Nemzeti Tanács, elnöke, Hajnal Jenő aláírásával.

A közlemény úgy fogalmaz, a Tanyaszínház repertoárjára olyan darabok is kerültek, amelyek az öncélú közönségességet, a parttalan ízléstelenséget, a közönség alpári provokálását és a színpadi megszólalás vállalhatatlanságát jelenítették meg. Többek között ezért is arra kérik a szervezőket, hogy mondják le a többi helyszínen való vendégszereplést.

A közlemény teljes szövege:

A nagy múltú és nagy hírű Tanyaszínház, amely a vajdasági magyarság egyik legnagyobb kulturális értéke, több mint négy évtizede járja tájainkat, hogy anyanyelven hirdesse minden  korosztálynak  a  színházművészet  szépségét,  gondolatiságát  és  a  megszülető pillanat igazságát. Sajnos az elmúlt években többször is tapasztaltuk, hogy repertoárjára olyan darabok is kerültek, amelyek a fölszabadult öröm és kacagás, az okos gondolkodás és a népmesei bölcsesség helyett az öncélú közönségességet, a parttalan ízléstelenséget, a közönség alpári provokálását és a színpadi megszólalás vállalhatatlanságát jelenítették meg. A legutóbbi előadás Ödön von Horváth Kazimír és Karolina című darabja épp ezt a gondtalan, minden  korosztálynak  szóló  színházi  élményt  nem  tudja  elvinni közösségeinkbe, városainkba  és falvainkba,  hiszen  a társulat előadása a Tanyaszínház fényes múltját, örökségét és mindazt kérdőjelezi meg, ami oly fontos, értékes számunkra. A Magyar Nemzeti Tanács, amely nemzeti jelentőségűvé minősítette a Tanyaszínházat, és ennek az előadásnak a tájolását a szórványban külön is támogatta, elfogadhatatlannak tartja, hogy a társulat idei körútja folytatódjon, s arra kérte a szervezőket, hogy mondják le a többi helyszínen való vendégszereplést. Annak reményében, hogy közös erővel újragondolhatjuk az egyik legegyénibb és legsajátosabb, minden korosztálynak üzenni akaró  színházunk  működését  és  repertoárját,  ebben  a  pillanatban  legszerencsésebb megoldásnak a Tanyaszínház idei körútjának lemondását tartjuk.

Szabadka, 2021. július 27.

A Magyar Nemzeti Tanács elnöke